Itt vagyok

Verstappen az élről kapott defektet, Sergio Pérez nyert Bakuban

A holland pilóta győzelmét a Pirelli húzta keresztbe. Sergio Pérez nyerte az Azeri Nagydíjat, a nap versenyzőjeként Sebastian Vettel második lett, a dobogó legalsó fokára Pierre Gasly állhatott fel. Hamilton is nullázott, így az egyéni vb-sorrend változatlan maradt.

Az idei F1-es szezon legizgalmasabbja volt az Azeri Nagydíj időmérő edzése. A piros zászló négyszer is előkerült, az utolsó ráadásul ismét egy Charles Leclerc pole pozíciót hozott. A bakui pálya karakterisztikáját tekintve ugyan utcai pálya, hasonlóan, mint a monacói, de az év egyik leggyorsabbika; a versenynaptár leghosszabb padlógázas szakasza és a legkeskenyebb pályaíve is a bakui aszfaltcsíkhoz köthető.

kep4

A Mercedesek a pénteki edzésnapon folytatták a monacói gyengélkedő performanszot, egyik pilótájuk sem tudott az első tízben végezni. Nagy volt a kétségbeesés a német gárdánál. Lewis Hamilton a szombati időmérőre, mint kiderült, csak a Q3-at tűzte ki célul, de a brit talált valamit, és az előkelő második helyre kvalifikálta magát, Valtteri Bottas azonban még mindig nem találta a tempót, csak a 10. lett. Max Verstappen a harmadik helyével nem volt teljesen kibékülve, a holland szerint a piros zászló fosztotta meg őt a pole-tól.

A mezőny hátsóbb régióját tekintve a versenyigazgatóság Lando Norrist sújtotta három rajthelyes büntetéssel, miután a brit nem tartotta be a piros zászlós protokollt az időmérő megszakításakor, így Norris a hatodik hely helyett csak a kilencedik helyről kezdhette meg az azeri futamot.

A gumikezelés kardinális pontja volt az Azeri Nagydíjnak, ráadásul a Pirelli a leglágyabb gumikiosztást biztosította a hétvégére a csapatok számára. Nem volt kizárt a kettő kiállás sem a Pirelli előrejelzése szerint. Az aszfalt hőmérséklete a szombatihoz képest viszont tíz fokkal csökkent, ami nagy gumitaktikai harcot vetített előre.

A mezőny a rajtnál balesetmentesen jött el, Sergio Pérez zseniális előzéssel a belső ívet kihasználva előzte meg Pierre Gaslyt, és vette át a negyedik helyet a franciától.

Charles Leclerc-nek nem sikerült meglógnia Lewis hamiltontól, a brit a harmadik körben a szélárnyékot kihasználva előzte meg őt, a Mercedes igazán régen volt vezető pozícióban egy futamon.

kep44

Charles Leclerc is próbált pozíciót fogni, Pierre Gaslyt a harmadik helyen üldözte, Lando Norris is megérkezett rájuk. Sergio Pérez kiegyensúlyozott teljesítménnyel szerezte meg az első futamgyőzelmét a Red Bull-lal, Sebastian Vettel a nap versenyzőjeként a zseniális második helyen végzett, harmadikként Pierre Gasly futott be az AlphaTaurival.