Itt vagyok

Egy ritka Ferrari versenyautó teljesen tönkrement és berozsdásodott héjazatát 23 Tesla Model S autó áráért adták el.

Ez a kerekes platóra helyezett, rozsdás fémdarab egy avatatlan szemnek szemétnek tűnhet, de valaki épp most fizetett érte 1,9 millió dollárt, ami leesett az álláról. Megdöbbentő, igaz? Mi a fenéért adna ki valaki majdnem 2 millió dollárt valamiért, ami úgy néz ki, mint egy autó, ami évtizedek óta egy roncstelepen rohad? Nos, a gép öröksége miatt minden egyes fillért megér, még akkor is, ha teljesen tönkrement állapotban van. Ez a roskadozó héj egykor egy ritka 1954-es Ferrari 500 Mondial Spider Series 1 autó volt, a második a mindössze 13 darabból, amelyből mindössze 13 készült.

A Ferrari 500 Mondial Spider a Mille Miglia versenyen 1954-ben

A Ferrari 500 Mondial Spider Series 1 egy könnyű versenyautó volt négyhengeres motorral, és úgy tervezték, hogy jól teljesítsen a hosszú egyenesek nélküli, technikás pályákon. Ezt a 0406 MD alvázszámú példányt Enzo Ferrari adta el Franco Cornacchiának – a Ferrari egyik legkorábbi milánói kereskedőjének -. Továbbá a Mondial versenyzője Franco Cortese volt, akit a korszak egyik “legjelentősebb” Ferrari-pilótájának tartanak. A Sotheby’s listája szerint Cortese az 1954. áprilisi Coppa della Toscana versenyen a Mondialral a 19. helyen végzett az összesített versenyben és a 2. helyen az osztályban.

Miután többször gazdát cserélt, a Mondial 1958-ban került az Egyesült Államokba, ahol a 60-as években is versenyzett. Új tulajdonosra is talált, aki az eredeti 2 literes soros négyhengerest egy amerikai gyártmányú V8-asra cserélte. A rendkívül ritka Ferrari azonban az 1960-as években balesetet szenvedett, és súlyos tűzkárokat szenvedett. Végül a Mondial 1978-ban a floridai ingatlanfejlesztő és Ferrari-gyűjtő Walter Medlin kezébe került, aki 45 évig tárolta. Egy 2004-es hurrikán tönkretette a pajtát, amelyben Medlin a Mondial-t 19 másik Ferrarival együtt tárolta. A vihar során a tető beszakadt, betörve a szélvédőket és megrongálva a ritka autók karosszériáját.

Az “elveszett és megtalált gyűjtemény” néven ismert mind a 20 ritka Ferrarit az RM Sotheby’s árverezte el a Monterey Car Week során. “Tagadhatatlan, hogy a 0406 MD átfogó restaurálásra lesz szükség ahhoz, hogy az autó újra a dicsőséges napok állapotába kerüljön. De a megfelelő elképzeléssel és forrásokkal rendelkező leendő gondozó számára a megújuláshoz vezető út nagyon kifizetődő folyamatnak ígérkezik” – olvasható a hirdetési listán. A Mondial héjazatát várhatóan 1,6 millió dollár körüli áron adták volna el, de egy meg nem nevezett licitáló rögtön 1,875 millió dollárra ment el. Nehéz megmondani, hogy a lerombolt Ferrari valaha is visszakapja-e régi fényét, mert ez szinte lehetetlen feladat lesz.

Forrás: luxurylaunches.com