Itt vagyok

A 2025-ös Ford Mustang GTD egy 300 000 dolláros, szuper-finomított pályaszörnyeteg, több mint 800 lóerővel, és azért jött, hogy elragadja a koronát a Porsche 911 GT3 RS-től.

A Ford végre leleplezte azt, amit leginkább a valaha készült legvadabb utcai Mustangként lehetne jellemezni. Íme, a 2025-ös Ford Mustang GTD, egy pályára összpontosító, rendkívül műszaki szuperautó, amely több mint 800 lóerővel és teljesítményével felveszi a versenyt és valószínűleg győzelmet arat Európa legfejlettebb pályaszörnyeivel szemben. A GTD-t szerda este mutatták be a média számára Jim Farley vezérigazgató monterey-i magángarázsában tartott összejövetelen. “Fogjuk azt, amiben igazán jók vagyunk, például egy Mustangot, és megcsináljuk az elképzelhetetlent” – mondta Farley. “Mint például, hogy felvesszük a versenyt az európaiakkal – ütésről ütésre – abban, amit ők már évtizedek óta csinálnak. Alulmaradóként. Az elképzelésünk teljesen más, mint bármelyik nagy teljesítményű Mustangunké. A versenyautónk összes legújabb technológiája, de valójában az utcára tesszük. Ezért érdekel annyira ez az autó. Mert már öt évtizede a fejemben van. Látni akarom a Porschét, látni akarom az Aston Martint, látni akarom a Mercedest izzadni. Globálisan fogunk versenyezni velük.”

A limitált szériás Mustang GTD a GT3-as versenyautó közúti változatát jelenti, amely a 2024-es Mustang Dark Horse alapján készült. Fontos megjegyezni, hogy a GTD nem egy homologizációs különlegesség. A GTD a 2024-es Ford Mustang S650 platformját használja a padlólemez, az oszlopok, az üvegek és még a teljes belső elrendezés megosztásával együtt. A versenymustang azonban egy teljesen más fenevad a Dark Horse-hoz képest. Szinte teljesen egyedi, 100 mm-rel kiszélesített szénszálas karosszériát kap a hetedik generációs utcai autóhoz képest. Emellett a pálya optimalizálásához leengedhető, kettős hasmagasságú felfüggesztést, magnézium kerekeket, titán kipufogót és szénszálas fékeket kap.

A motorháztető alatt egy kompresszoros 5,2 literes V8-as található, amely több mint 7500-as fordulatszámon pörög, és több mint 800 lóerőt képes leadni, így a GTD a Ford által valaha gyártott legnagyobb teljesítményű Mustang. A V8-as egy nyolcfokozatú, duplakuplungos hátsó transaxle váltóval párosul, amelyet hátul helyeztek el, így az autó közel 50-50 százalékos súlyelosztást ér el. A Ford még a Multimatic versenyautó-partnerrel is összeállt, azzal a céllal, hogy hét perc alatti Nürburgring-kört érjen el. “Az autó mögött az volt az elképzelésünk, hogy vegyünk egy versenyautót, és semmit se változtassunk meg az utcai használathoz” – mondta Farley. “Sőt, adjunk hozzá néhány olyan dolgot, ami a versenyzésben tiltott, az utcai használatra. Szóval ez egy másfajta projekt. Ez az AMG Blacknek, ez az Aston Martinnak, ez a GT3 RS-nek. És meg akarjuk verni [ezt a versenyt].”

Érdekes lesz látni, hogy a 2025-ös Ford Mustang GTD képes lesz-e felvenni a harcot a hatalmas Porsche 911 GT3 RS-sel, és elragadni tőle a koronát. A szériamodell 2024 végén vagy 2025 elején kerül forgalomba, 300 000 dollár körüli indulóárral, ami messze a valaha gyártott legdrágább Mustanggá tenné. A GTD végső összeszereléséről a Multimatic gondoskodik majd, míg a szénszálas karosszériákat a Ford Flat Rock összeszerelő üzeméből, a kompresszoros V8-as pedig a Dearborn Engine Plantből érkezik.

Forrás: luxurylaunches.com