Itt vagyok

VII. Főbűn: VII. Torkosság – A mértéktelenség fosztogatói

 

VII. Főbűn: VII. Torkosság – A mértéktelenség fosztogatói Itt van a 2015. év vége. Egy újabb év száguldott el, tele elengedéssel, értékeléssel, feledéssel és emlékezéssel. Így az ünnepek közeledtével viszont, nem szabad megfeledkezni egy kicsi önmegtartoztatásról sem. Ne kelljen már az újesztendőt, mindenféle fogadalommal kezdeni. Közöttük dobogós helyen, a több testmozgás és kevesebb étkezés. A falánkság viszont nem csak az ünnepek kiváltságos mértéktelensége, amikor azon erőlködünk, hogy kajakómából felocsúdva még egy ételsztrókot is kapjunk. A torkosság súlyos mindennapi és pszichológiai probléma, egy pótcselekvés. Ugyanis nem csak az ételt lehet túladagolni, hanem az italt, drogokat a szervezetre és környezetre ártalmas, káros szokásokat is.

jjjj

Ezek aztán az igazi rakéták, ha bármiféle kapcsolatban van az ember, egy GULA típusú egyénnel. Ez egyfajta önkontrollvesztés, mely mögött egy sérelem, egy seb… egy segélykiáltás rejtőzik. Nem csak a szerelmi csalódás gyógyírja és nyugtatója az a 20 doboz csoki. Nem a féltékenység és a kétség tömi a szádba az ételt, és nem a bánat százalékos párlata akarja égetni nyelőcsöved. És főleg nem a szorongás szívatja fel veled a fél körutat. Nyilván vannak kivételek, amikor valóban a szervezetet érintő öröklődő betegségről van szó. De NINCS ennyi Pader Willi szindrómás a világon, mint amennyi egy szórakozóhely wc-jében fellelhető. Aki a deszkáról vacsorázza a szintetikust, vagy a kocsmából kiszakadva világát nem tudva, csillagvizsgálót játszva próbál valamit kompenzálni az életében. Nincs az a padló amiről, ne lehetne felállni. Az ilyen embernek mindig meg van az indoka és az önsajnálat álcája mögé bújva, gyenge jellemüket leplezve okolnak másokat. Ha valaki segíteni akar, vagy csak szóvá teszi, az a legnagyobb ellenségük. Pedig egy torkos ember önmaga legnagyobb ellensége. Minden késztetést le lehet győzni, csak akarni kell. Az akarat ereje világokat képes mozgatni.

fuggoseg

A falánkság nem az éjszakai hűtőnyitogatásnál kezdődik. A választ belül kell keresni. Fel kell tárnunk magunkat, hogy rávilágítást nyerjünk a valódi miértekre. Majd arra megtalálni a gyógyírt. Anorexia és Bulimia sajnos egyre gyakoribb korkép a konvenciók általi világunkban. Mely mögött mindig valamilyen pszichés zavar áll fenn. Önértékelési probléma, amelynek melegágya a belső bűntudat. Akár súlyos betegségeket idézhetünk elő, az egészséges önmegtartóztatás hiányanyával. Szövődményeket, szervi elégtelenségeket és a végén akár a kaszás is leülhet veled pókerezni. Az ilyen ember önző. Hiszen nem csak egyedül szenved maga miatt. Szenvednek a szerettek is, akik féltő, aggódó fájdalomban kényszerülnek átélni ugyanazt. A mértéktelen ember, csak magára gondol. A körülötte élők, egy ideig elnézik, majd azon kapják magukat, hogy már nem tehetnek semmit. A falánk ember jelleméről sokat elárul, hogy mennyire tud uralkodni magán. Ugyanis, ha ezen a téren, nem tudjuk magunkat kordában tartani akkor, hogy lennénk képesek irányítani bármi mást az életünkben? Más Főbűnökhöz hasonlóan, ugyanez a torkosság jellemzi a bujaságot, haragot, kapzsiságot, de még az irigységet is. Seneca nem volt hülye. „A legfőbb uralom, az önuralom.” „Ne annyit markolj, amennyit szeretnél, hanem amennyit a kezedben bírsz tartani.” Nem engedhetjük, hogy az ilyen dolgok uralkodjanak rajtunk. Kezünkbe kell venni az irányítást az életünk fölött. Ha tudod magad irányítani, tiéd lehet a világ összes kincse. A mértékletesség, a hosszú élet titka is lehet. Ha sokáig szeretnénk élvezni az életet, akkor adjuk meg magunknak az időt és a mennyiséget. Elég az egy szeret torta, nem kell a több Nutella. Felejtsd el a zugivást. Mert az nem erény, ha minden nap borpíros az arcod. Ne tartsd titokban! Ismerd fel és kérj segítséget, és fogadd is el azt.

alcohol-sex-opinionatedmale-com1

A Frigyláda fosztogatói, a modern világban a kincseket a frigóban találják, vagy az italhűtőben, vagy a díler zsebében. Ha unatkozol, inkább fogj egy könyvet a chipses zacskó helyett. Szorongsz? Akkor ne a sárkány füstjében találd meg a varázslatos kielégülést. Szeretethiányban inkább nyissuk ki a szívünket, mint a hűtő ajtaját. Fizikai és lelki függőségeinket engedjük el, mondjunk búcsút a mániás ragaszkodásoknak. Így karácsony küszöbén, ajándékozzuk meg a világot magunkkal, a szeretteinket azzal, hogy egészségben és lelki nyugalomban tudhatnak bennünket. Hiszen a legnagyobb ajándék és érték, az egészség. Amit nem vehetsz meg, nem ehetsz meg, nem szívhatod el és nem ihatod meg. Kiérdemelni sem tudjuk. Csak tenni lehet érte. A hosszú élet másik titka meg, hogy ne halj meg. A mértékletesség az élet és a lélek gyümölcse.

seven_deadly_sins_by_procrust-d4olpqe

A VII. Főbűn összefoglalásaként, Benjamin Franklin számadását osztom meg veletek, az életről. Köszönöm, hogy velem tartottatok idén. Várlak titeket jövőre is, megannyi érdekes témával. Kellemes ünnepeket!

 

Írta: Cathy Neige

 

1.MÉRTÉKLETESSÉG – Ne egyél a tunyulásig, ne igyál a részegségig.

2.CSÖND – Csak úgy szólj, ha a magad vagy mások javát szolgálod; kerüld a fecsegést.

3.REND – Legyen meg minden holmid helye; legyen meg minden tevékenységed ideje.

4.HATÁROZOTTSÁG – Határozz mit kell tenned; hiánytalanul tedd meg amit elhatároztál.

5.TAKARÉKOSSÁG – Csak úgy költekezz, ha mások vagy a magad javát szolgálod; ne pocsékolj.

6.SZORGALOM – Ne veszíts időt; hasznos dolgon munkálkodj mindig; mellőzz minden fölös tevékenységet.

7.ŐSZINTESÉG – Bántó módon senkit félre ne vezess; jámboran s méltányosan gondolkodj, s ha szólsz e-képpen szóljál.

8.IGAZSÁG – Senkit igaztalanul meg ne sérts; iránta való kötelességed el ne mulaszd.

9.MÉRSÉKLET – Kerüld a végleteket; de légy türelmes a legvégső határig azok iránt, akik megsértenek.

10.TISZTASÁG – Ne tűrd sem tested, sem ruhád, sem környezeted tisztátalanságát.

11.NYUGALOM – Állj ellent az apró bosszúságnak; a hétköznapi és elkerülhetetlen hibák ne zavarjanak.

12.MAKULÁTLANSÁG – Ritkán élj a kéjjel; céljának egészségedet vagy a nemzést tekintsd; csömörig, erőd fogytáig, mások vagy magad békéjének, jó hírének rovására ne űzd.

13.ALÁZAT – Kövesd Jézust és Szókratészt