Itt vagyok

Tinik ezrei függnek a közösségi médiától

Egy kutatása szerint Magyarországon körülbelül 100 000 fiatal közösségi média függő. A kutatás során 12 és 17 közöttieket kérdeztek meg. A tanulmányból kiderült, hogy a tizenévesek 2,6 százaléka függő.

Mit jelent a közösségi média-függőség?

A függő fiataloknál, vannak olyan megvonási tünetei, mint az ingerlékenység, nyugtalanság vagy szomorúság, amikor nincs a közelükben a mobiltelefonjuk vagy más okos eszközük.

 


Faktoridő

A tanulmány szerint a tinik túlnyomó többsége (85 százalék) naponta három órát tölt el a közösségi médiában – a lányok 182 percet, a fiúk 151 percet. A középiskolai végzettségűek kevesebb időt töltenek online (149 perc), mint a közepes vagy alacsony iskolát végezettek (207 perc). A válaszadók leggyakrabban ezeket az oldalakat használják: WhatsApp (66%), Instagram (14%), Snapchat (9%) Facebook (2%).

 

Stressz a szülőkkel

A szociális média nagymértékű használata miatt a megkérdezett fiatalok 6 százaléka gyakran veszekedik a szüleivel. 16 százalékuknál néha vannak viták. Minél fiatalabbak a vizsgált fiúk és lányok, annál gyakoribbak az összeomlások. A 12 és 13 évesek 14 százaléka ezért gyakran használja a közösségi médiát titokban.

 

via Berliner Beitung