Itt vagyok

Szokták mondani: ,,Mivel foglalkozol, hogy ilyen sikeres vagy? Magammal.”

1997-ben, több mint húsz évvel ezelőtt megszületett egy legenda. Beat, Junior és Fatima, a Fekete Vonat tagjai létrehozták legnagyobb slágerüket, a Hol van az a lány című nótát, melyet most a Rock the City bulisorozat egyik alapítója, dj-je, DR BRS és producer Monkeyneck, a Halott Pénz közreműködésével feltámasztott. Béres Attilával beszélgettünk.

Mikor és hol született DR BRS? Mikor lett Béres Atiból DR BRS?

Hivatalosan DR BRS öt évvel ezelőtt született, mert hat éve kezdtem el dj-skedni. Először Dj Solóként léteztem, a szlogenem pedig: „Dj Solo, szívhez szóló” volt – you know what I mean. (mosolyog ránk Béres Ati) Egy nagyon jó barátom, Gém Peti lökött rá erre a pályára, mondhatni. Ő adta az első keverőmet, és az ő fejéből pattant ki a mostani elnevezésem is. Emlékszem, amikor mondta, hogy nulla ez a Dj Solo név. Beírom a Google-be, és legalább ötszáz találatot kiad. Öt éve ő mondta, hogy miért ne lehetnék dr Béres…

Gondoljuk ugyanilyen indíttatásból jött a Rock the City bulisorozat, aminek nem véletlenül lettél te az egyik alapítója.

Így van, Petivel hoztuk létre azt is. Karöltve jött a DR BRS sztorival, hiszen elkezdtünk bulikat csinálni, hogy legyen helyszín, ahol DR BRS zenél. Akartunk egy baráti rendezvénysorozatot, Peti agyából pattant ki az egész logisztika, rendszer, én pedig mellette voltam a csiszolatlan gyémánt vagy valami hasonló. 🙂 Eleinte nem vettek engem komolyan. Nem láttak bennem az emberek hitelességet vagy perspektívát, sőt, rossz szemmel is néztek rám. Ez volt hat éve. Most már van egy hatmilliós nézettségű dalom, úgy érzem megérkeztem. Szokták mondani, hogy mivel foglalkozol, hogy ilyen sikeres vagy? Magammal.

Óriási siker lett a Fekete Vonat feldolgozása. Milyen érzés egy legendát feltámasztani?

Szerencsés vagyok, és még most sem hiszem el, mert nagyon sok évem van ebben a projektben. Nem az történt, hogy telefonáltam egyet és összeálltunk. Komoly tárgyalásokat kellett folytatnom mind a három féllel, mármint a Fekete Vonat három részével, másrészről pedig Dáviddal. Azt gondolom, a Halott Pénz a legkomolyabb zenekar Magyarországon jelenleg, utcahosszakkal verik az egész mezőnyt. Valamiért nagyon működnek és egyre jobban szeretik őket. Nem fogtam fel, hogy mit hoztam össze és mi jött létre. Igazán nagy pozitív visszacsatolás, hogy a munka meghozza a gyümölcsét.

_8006238

Előtted kell, hogy legyen egy motiváció, ami az én esetemben az volt, hogy szeretnék egy dallal kijönni, mert kezdtem beleakadni az éjszakai életbe. Szerettem volna valami újat, ez pedig már régóta tervben volt. Petivel a munkakapcsolatunk a Rock the City-vel kezdődött. Hoztam egy ötletet, hogy csináljunk egy retró bulit, ami akkor még nem volt sehol. Mondtam, hogy rakjunk össze régi csapatokat, kérjük meg őket, hogy egy estére álljanak össze, ebből lett a Retrostars Balatonfüreden, idén volt a nyolcadik! Teltek múltak az évek, egyre többet dj-skedtem és láttam, mire mozdulnak az emberek. Bármikor beraktam a Hol van az a lányt vagy a Város másik oldalánt, felrobbant a ház. Adta magát, ha csinálunk valamit, akkor biztosan ezt, hiszen ilyen retró dalokkal robbantam be, kevertem a kilencvenes éveket a mai zenével. Így jött létre a Halott Pénzzel való konferencia.

A Halott Pénz szinte a legnagyobb tömeget megmozgató csapat, a legtöbbször lejátszott dallal rendelkeznek. Hogy jöttek ők, nehéz volt, hogy igent mondjanak?

Két csapatban gondolkodtam, marketingszemmel a Wellhello vagy a Halott Pénz jöhetett szóba. Húsz évig táncoltam Zoltán Erika tánciskolájában, ahol kiváló kapcsolati tőkére tettem szert ebben a szegmensben. Kettejük között hezitáltam, mert Tomival és Dáviddal is nagyon jóban vagyok. Végül is azért esett Dávidékra a választás, mert egyszer dj-skedtünk együtt, ittunk egy-két italt, megfejtettük a világot, és valamelyikünk pont berakta a Hol van az a lány című dalt. Mondtam neki, hogy pont azon agyalok, hogy összerakjam a Fekete Vonatot. Junior kezdeményezte a Halott Pénzzel való együttműködést, amikor azt mondta, ha el tudom intézni, hogy az a ”halottas”, magas, vörös gyerek benne legyen, akkor ő is jön. Ez is adott nekem egy löketet, hogy akkor gyerünk.

_8005724

Minden adta magát, gördülékenyen ment, egyből igent mondott. Márk is lelkes volt, mert a gyerekkorát idézi a dal – oda meg vissza voltak a lehetőségért. Kicsit féltünk, hogy mit fognak gondolni az emberek, hogyan fog lecsengeni, hiszen ikonikus dal, és egy legendás csapat… Rizikós volt. Kaptunk hideget, meleget, de vállaltuk, és azt gondolom, jól döntöttünk.

„Örülök, hogy újra belöktem a vonatot.”

Kik támogatnak, illetve kik vannak melletted most?

Petinek köszönhetem, hogy Dávidot megismertem bulikban, afterpartikon, bármilyen dj-skedés alkalmával. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, együtt teniszeztek Pécsen húsz évvel ezelőtt. Ő hozta a kapcsolati tőkét, de nekem most senki nem segített. Ez egy gyerekkori álom, volt hozzá pénzem, kedvem, energiám, lehetőségem, és jól álltak a csillagok. Megfelelő ’timing’ – most jött el az idő arra, hogy lépjek.

Ha nem titok, merre tovább?

Megtanultam Gém Peti apukájától, aki egy nagyon sikeres ember, hogy egy dolog vagy előre megy vagy hátra. Nincs olyan, hogy egy helyben marad egy vállalkozás. Mi előre szeretnénk menni folyamatosan mind a Rock the City-vel, mind DR BRS-sel, hiszen ez kvázi karöltve van. DR BRS-sel az a cél, hogy jöjjenek folyamatosan új dalok – most készül már egy, az is feldolgozás lesz. Elvileg egy fiú és egy lány fog közreműködni, meg lehet, hogy még valaki.

Klasszikusan idézve: „Akik hasonlítanak, egymásra találnak.” Ezt nemcsak párkapcsolatra értem, hanem az életre. Nagyon jó emberek vannak a Rock the City-ben, közel százan vagyunk, és így át is térnék DR BRS céljairól a Rock the City céljaira. Folyamatosan terjeszkedünk, országszerte jelen vagyunk, országos hálózattá nőtte ki magát vagy növi ki magát. Van egy ’vidékfejlesztési miniszterünk’, Marsalkó Ricsi, Dávid öccse. Nagyon aranyos, nagyon szép, nagyon vörös ember, akinek szeretem szívni a vérét. Ő felel a vidékért, mert növekszünk, és a logisztikát meg kell oldanunk. A célok között szerepel, hogy egyre több városban jelen legyünk – már ott van Pécs, Debrecen, Győr, Szegedre és Tatára is megyünk.

_8005974

DR BRS-nek és a Rock the City-nek is megvannak a rövid-és hosszútávú céljai. A lényeg a szeretet. Szeresd, amit csinálsz, akikkel csinálod. Nagyon szerencsés ember vagyok.

Mi volt a legnehezebb pillanat, amióta megszületett DR BRS (ha volt ilyen)?

Anyukám meghalt. Az egy nehéz pillanat volt, ráadásul pont út közben történt, négy évvel ezelőtt. A munka és a barátok segítettek, és adott egy plusz drive-ot az is, hogy büszke legyen rám. Remélem az, mert nagyon szerette a Fekete Vonatot. Biztosan csinált volna nekik rántott húst vagy a legendás almását, amit a videoklip forgatására hozott volna.

Mi volt a legszebb pillanat?

Maga ez a hat év. Az ember ingerküszöbe folyamatosan kitolódik azzal, hogy elér valamit. Szerencsés vagyok, minden jól alakul. Az első RetroStars-tól az utolsóig, amikor többezer ember előtt felléphettem, a bulik, amiket csinálunk, az a sok ember. Az egész, hogy ezt csinálhatom, hogy összehozhatom az embereket. Énekelnek, sírnak, nevetnek – energiát adsz, energiát kapsz, generáljátok egymást. Általában azok a legjobb pillanatok, amikor Petivel együtt zenélünk. Ritka, hogy egy vállalkozásba a barátság is belefér, hogy két ember ennyire jól tud együttműködni. Mint egy párkapcsolatban, jó a kémia. Vele olyan pillanatokat éltünk meg, amiket büszkén mesélhetünk majd el a gyerekeknek, unokáknak.

_8006839

Mit adott neked Budapest? Lenne DR BRS és Rock the City Budapest nélkül?

Egyáltalán nem. Budapest az egyik legnagyobb szerelmem a zene mellett. Budapestnek köszönhetem azt, aki vagyok. Országszerte még nem annyian ismernek, ezért is kellett megcsinálni ezt a dalt, hogy vidéken is kezdjenek hallani rólam és a Rock the City-ről, tehát ez egy marketingfogás is volt a részemről. Az volt a cél, hogy ismertebbé tegyen, mert Budapesten már ismert vagyok. Egymás mellett építettük a Rock the City-t és DR BRS-t. Igazából mindent Budapestnek köszönhetek, a budapesti szórakozóhelyeknek, a budapesti lányoknak. (nevet Attila) Ezért hálás vagyok.