Itt vagyok

Szenvedélyes Kolumbia

 

Kate Donelly Cartagenában járt és úgy döntött nagy örömünkre, hogy beszámol nekünk róla!

CARTAGENA, Kolumbia. Az ország egyik legnagyobb városa a Karib-tenger partján terül el. Balhés múltjában gyakoriak voltak a drogbotrányok, aktív prostitúció zajlott megtépázott évtizedeken keresztül. Mindez csupán a sötét múlt: Cartagena kikupálódott, a sztereotípiák is szép lassan elkoptak és mára az egyik legelbűvölőbb, legszenvedélyesebb város, amit valaha láttam. Olyannyira beleszerettem, hogy már-már azon gondolkoztam, megtartom az élményt magamnak, hogy csakis az enyém lehessen, de aztán rájöttem…ebben mi a poén? Gyere velem a ebbe a szédítő, graffitivel tarkított, butikokkal teli világba.

Karibi színek, szűk utcácskák, barátságos helyiek fogadják az idetévedőket . Romos, mégis varázslatos beülős helyek sorakoznak egymás mellett. A nyitott ablakon keresztül kiszűrődik a sakk hangja, hisz ez itt napi tevékenység. És macskák, rengeteg macska, akik az ajtófélfákban szívják magukba lustán a napsugarakat. Ez a tökéletes hely egy délutáni, vagy akár éjjeli sétára, hisz ez a város sosem alszik. El kell felejteni a merev városnéző programokat, itt a legjobb, ha az ember sodródik az árral és hagyja, hogy Cartagena hömpölygő szenvedélye bekebelezze és magával görgesse a hangulatos utcákon.
Ha elsétálsz a 17. századi sárga templom mellett a Szentháromság terén (Plaza de Santisma Trinidad), focizó gyerekeket láthatsz, akiknek a zsibaja összecseng az árusok kiáltásaival. Hotdogos standok árulják a nasit nulla-huszonnégyben. Ne hagyd ki az arepast! Szinte minden árusnál kapható a kolumbiaiak jellegzetes kukoricalepénye, ami mindenféle finomsággal van töltve.
Ha itt vagy, látogass el a Calle de la Sierpe helyre is, ami egy nyitott galéria, tökéletesen funkciónál, ha jó fotókat akarsz készíteni. Kívülről graffitik tarkítják, bent viszont a művészet uralkodik.

kolumbia4

kolumbia6

Amikor leszáll az est és vacsoráznál valamit, vedd célba a Donde Pepinát, egy keskeny utcát, ahol a táblákra felírt menükből válogathatsz. Itt a legjobb karibi és kolumbiai specialitások várnak, mint például marhahúsos empandas, sültparadicsom, rákocskák forró avokádószósszal, hal chevice és társaik.

kolumbia3

kolumbia5
Nehéz leállni az evéssel egy ilyen helyen, de nem is kell. Nem azért vagy itt, hogy diétázz. Helyi szokás, hogy főétel után még rágcsálnak valamit, mint például kókuszos rizst vagy tapaszt. Ha tapasz, akkor irány a Demente nevű hely, ami spanyolul egyébként azt jelenti, őrült. A legtöbb helynek terasz része is van, ilyenkor egy karnyújtásnyira érzed magad a csillagoktól, miközben falatozol és magadba szívod a párás, édeskék levegőt. Ha jól laktál, öblítsd le a vacsorát egy hamisítatlan mojitoval vagy egy 20 éves Dictador rummal.

kolumbia1

kolumbia2

Pizzás, spagettis, vörösboros hangulatodban vagy? Menj a Di Silvio Trattorgiába vagy a Malagana bárba, amit két testvér nyitott 2011-ben és azóta mágnesként vonzza vidám, rusztikus hangulatával a vendégeit. Evés után látogass fel a tetőrészlegre egy mangós koktélért és add át magad a ritmusnak. Táncolj éjszakába nyúlóan a Cafe Havanában , hisz ott mindenki ezt teszi. Afro-latin-kubai dallamok forralják a véred, itt az se számít, ha nem tudsz salsázni. Nehéz betelni a tánccal és ezzel az elképesztő hangulattal, de nem is kell, ugyanis szeretettel vár a reggelig nyitva tartó Bazurto Social Club, a helyiek és a turisták egyik nagy kedvence.

kolumbia7

Sztori és fotók: Kate Donelly

Teljes sztori itt!

Fathom