Itt vagyok

Rockefeller fényei

 

Nincs még egy hely a világon, ahol fényűzőbb lenne a karácsony, mint New Yorkban. Az ünnepi díszbe öltöztetett metropolisz téli büszkesége a Rockefeller Center közepén felállított óriásfenyő, melyen idén december 3-án nagyszabású koncert keretében üzemelték be az égőket. Az eseményre csakúgy, mint minden évben, most is több ezren látogattak el. A monumentális New York-szimbólum egészen 2015. január 7-ig, reggel 8 óráig várja a járókelőket.

rock3

A környék art deco jellegű műalkotásai mellett jégpályával és megannyi vendéglővel csalogat, ráadásul itt található az a 70 emeletes irodaépület is, amely nevét a milliárdos John D. Rockefeller Jr.-ról kapta, és a 49-tõl egészen az 52. utcáig, az 5. Ave-tól a 7. Ave-ig terjed. A Rockefeller Center és az Empire State Building (34. utca) közti szakaszt jobbára méregdrága divatüzletek és áruházak foglalják el, itt bújik meg a Tiffany & Co ékszerüzlete is, ahol a világhírű Audrey Hepburn-filmet, az Álom luxuskivitelbent (1961) forgatták.

„Inkább a pénz szolgáljon engem, mint én őt.” (John D. Rockefeller Jr.)

Rockefeller 1839. július 8-án született Richmondban. Már fiatalon bizonyságot adott kiváló üzleti érzékéről: hétévesen saját maga által nevelt pulykáit adta el, de könnyedén kölcsönzött pénzt ismerőseinek is, természetesen kamatra. Az üzleti élet csínját-bínját kitanulva húszévesen önálló bizományos vállalkozásba fogott, 1863-ban pedig belevágott az olajüzletbe. Olajfinomítókba fektette pénzét, majd pár évvel később megalapította a híres Standard Oil Company-t. Riválisait rendre felvásárolta, gyakorlatilag a teljes amerikai olajipar és szállítás az ő kezében összpontosult.

RockJr

Vagyona idővel akkorára nőtt, hogy problémája egyre inkább a pénz elköltése, mint megszerzése lett. Elhatározta, hogy élete és vagyona nagyobb részét emberbaráti tevékenységnek szenteli. A halálakor készült összegzés szerint 530 millió dollárt adományozott nevelési, egészségügyi és tudományos célokra. Létrehozta a chicagói egyetemet, s egyik alapítványából nőtt ki a mai New York-i Rockefeller Egyetem is.

 

Fotók via Pinterest