Itt vagyok

Óvakodj a Border-Lánytól – A határeseti személyiségzavar fogságában

 

MENEKÜLJ! Akár az Omega, Fekete pillangó című dala is szólhatna róla. „Folyton alakot változtató.. Örökös illúzió.. Szökött szerelem pillangó.. Kitárt karom útvesztő.” Jobban teszed, ha menekülsz, amíg nem késő. Mielőtt őrült leszel. Engedd el és felejtsd el. Ugyanis a Border-lány egy úgynevezett Borderline személyiségzavarban szenvedő, főként szélsőséges hangulatingadozással, önkárosító hajlamokkal, kínzó érzelmi hullámokkal, identitásbeli zavarokkal, és énkép instabilitással magkoronázott, súlyos neurózisos tünet együttessel járó mentális kór. Mely, ha beköltözik életedbe, egy csapásra a pokolban érezheted magad. Nemcsak saját környezetét teszi tönkre, hanem másokét is.

main-pic1

Honnan ismered fel? Amikor először találkoztok, azt hiszed megfogtad az isten lábát. Te vagy a legszerencsésebb fickó a világon, mert megtaláltad a tökéletest. Ideális választottnak „tűnik”. Ha egyszer lehorgonyzol mellette, egy életen át számíts arra, hogy ma szeretni fog, de holnap tiszta szívéből gyűlölni. Kiismerhetetlen, mert egyik pillanatban maga a mennybéli angyal, a következőben egy apróság miatt, füstölgő és tüzet okádó sárkány. Aki végső menetként képes bevetni még az öngyilkosság álcáját is, ezzel romokba döntve életed. Manipulál, kritizál, semmi nem jó neki, lelkileg kiszipolyoz. Hullámzó, változó érzelmeivel úgy rángat láthatatlan szálakon, mint egy kiszolgáltatott marionett bábút. Nem tudsz mást csinálni, vagy megszokod ezt az érzelmi terrort mellette, vagy megszöksz mellőle és soha vissza se nézel. Szociális fóbiái, mániás depressziója miatt szinte észrevétlenül tűnnek el mellőled az emberek. Akik félnek szólni neked, hogy hibát követsz el, ha vele maradsz, vagy még maguk sem tudják csak tudat alatt menekülnek a közeletekből. A Border-lány ki akar, és ha hagyod ki is fog sajátítani. Mindenkit elírt mellőled, legyenek azok a barátaid vagy a családod. Mivel majdnem hogy átlagbetegségnek számít, akár nap mint nap találkozhatsz vele, így néha nagyon nehéz megkülönböztetni egy szimpla hisztérikától. De míg egy hisztigép folyton nyaggat és veszekszik veled, a Border-lány kiszívja az életet a testedből. Ellenséges indulatok, dühkitörések, identitászavar, kapcsolati függőség és manipulatív viselkedési séma mutatkozik meg. Jellemző rájuk a nárcizmus, lelki vérzékenység, túlérzékenység, lelki merevség, szorongás, kisebbségi komplexus, a belső lelki nehézségek miatt a külvilág hibáztatása, torzult valóságkép. Na és ő az, aki a büdös életben nem veszi magát észre. Mindenki hibás, csak ő nem. Alaphangulata depresszív és szorongó, mely néhány órádat, de akár néhány napodat is, kínlódásokkal teli, kétségbeesett viaskodássá változtathat. Krónikus üresség és unalomérzete, gyenge önkontrollal párosul. A Border-lányok gyakran számolnak be viszontagságos gyerekkorról, ahol nem volt biztosítva számukra a szeretetteljes környezet a szülők részéről. A szülőkkel való kapcsolat rendkívül instabil volt. Ez következhetett, akár ellenük elkövetett fizikai vagy verbális visszaélések miatt is.

borderline_personality_disorder

A Border-lány olyan, mint egy feneketlen fekete lyuk. Minden jó szándékot, felé irányuló kedvességet, úgy nyel el, mintha azelőtt sohasem lett volna senki, aki jót akart neki. A pillanatban él. Ami tegnap volt az elhomályosul, csak a negatívra emlékszik. Jövője kiszámíthatatlan örökös konkurenciaharc. Érzelmi cunamikkal sodorják el az embert. Haraggal szeret és fájdalommal gyűlöl. Természete kiállhatatlan, ugyanakkor nem áll messze tőle a kreativitás. Depressziója mély befordulásai közepette nagy dolgokat is alkothatnak. Mint József Attila vagy Merilyn Monroe. Képtelen a kompromisszumra, de mindig magát állítja be áldozatnak. Bele tud őrülni, ha nem ő irányíthat. Retteg a magánytól és bármire képes csak maga mellé szögezzen valakit, akár még az öncsonkítás is szerepet kaphat, végeláthatatlan manipulatív palettáján. Mesteri színész, mégis képtelen önmagával egy helységben tartózkodni. Spontán pánikbetegség tüneteit produkálja, elönti a hideg és a meleg, úgy érzi, menten meghal. Ezt az érzetét is képes felhasználni, és elpanaszolni párjának, hogy célt érjen vele, és az sehol ne érezhesse magát jól. Kiváló színészi képességeinek is köszönhetően, sokáig tudja leplezni önmagát. De a legkisebb lelki billenés kizökkenti őket és elszabadul körülöttük a pokol. Ha találkozol egy Border-lánynyal, és felismerést követően kezelés után sem változik semmi, akkor a legésszerűbb döntésed, ha a szakítást választod. Persze, ha Isten színe előtt nem kényszerítette már ki belőled az „igent”, mert akkor Ámen. Isten se segít rajtad! Elválni tőle lehetetlen. Őrülten féltékeny, és képes nyilvánosan botrányt kelteni, balhét generálni. Józan ítélőképességből megbukott, önkontrol nuku. Mivel viselkedése ilyen szélsőséges, így aktuális párjának, aki ezt szenvedi folyamatos körömrágás, ideges önmarcangolás jár osztályrészül. Hiszen egy kevésbé erős személyiség, nagyon megsínyli az ilyet. Önmagában keresve a hibát, folyamatos lelki alávetettségben él. Vajon ki a hibás? Az aki hagyja, vagy az aki csinálja? Impulzív személyisége és bizonytalansága megakadályozza a valódi intimitás létrejöttét a kapcsolatában. Nem tud örülni semminek, és képes kiskakasként kukorékolni a szemétdombja tetején, amit maga köré halmoz. Mindenkivel kedves, csak azzal nem, akit állítólag szeret. Ez azért is van, mert az a mindenki csak ideig-óráig van vele egy társaságban. De az, aki napi szinten kénytelen elviselni, ott lehull a lepel.

FM

Imád de gyűlöl, szakít de nem tágít, ha kidobod kullancsként tapad. Tönkretesz lelkileg, erkölcsileg, anyagilag, fizikailag. Érzelmileg zsarol és kihasznál. A Border-lány soha nem enged el. Szóval bármennyire szép és okos, menekülj előle.

„Szállj csak szállj tovább, Kitárt karom út vesztő, Fagyos lett a szívem, Kemény, mint a kő, Menekülj, amíg nem késő!”

 

Szerző: Cathy Neige