Itt vagyok

Online 11-es rúgó bajnokság a hazai Tej Terméktanács szervezésében

Nyerj és koccints! Tejjel…

Online 11-es rúgó bajnokságra hívja ki az országot a hazai Tej Terméktanács. A június 3-ai, „Tejszív 11-es rangadó” nevet viselő egész napos nyereményjátékon számos színes programmal, sztárszakácsokkal, közismert személyekkel várják a játékosokat. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára.

A Tej Világnapja után két nappal, június 3-án „Tejszív 11-es rangadót” szervez a Tej Terméktanács. A Petur András celebrálásásával zajló esemény honlapján, a https://tejsziv.hu oldalon mindenki megismerheti a nyereményjáték pontos menetét, a szervezők tájékoztatása szerint értékes és érdekes online elfogalaltság vár a játékosokra.

Addig is igyunk egy pohár tejet!

PR cikk kép_2

A jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos, hogy figyeljünk saját és családtagjaink egészségére. A tej és a különféle tejtermékek szervezetünk első számú kalciumforrásaként létfontosságú táplálékaink közé tartoznak, a magyar gyermekek harmada mégis a kritikus értéknél is kevesebb tejterméket fogyaszt.
Az emberi szervezet nem termel kalciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk, és mivel az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, erre a tej a legideálisabb termék.

Kevés tejterméket fogyasztunk

A statisztikák szerint még mindig nem fogyasztunk elég tejterméket – a jelenlegi, hazai átlag napi tejfogyasztás még mindig kevés. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint a tej és tejtermékek fogyasztása naponta ajánlott. Mind a hazai, mind a nemzetközi táplálkozási ajánlások napi fél liter tej, vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják.

A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása – tejegyenértékben mérve – az uniós átlag (250 kg) alatti, 165 kg körül mozog egy főre vetítve. Ezen belül fogyasztói folyadéktejből 54-55 litert fogyasztott el átlagosan egy fő 2018-ban, savanyított tejtermékből (joghurt, kefir, tejföl) pedig 13-14 litert. A sajt és túró fogyasztás együtt 7,9 kg volt fejenként, míg vajból és vajkrémből 1,2 kg fogyott. A korábbi évekhez képest ezek a számok kismértékű emelkedést mutatnak, de még mindig elmaradnak az Európai Unió jelenlegi átlagfogyasztásától. A fogyasztói folyadéktej esetében a hazai fogyasztás elmaradás alapvetően nem is számottevő az uniós fogyasztáshoz képest, a feldolgozott, magas hozzáadott értékkel bíró tejtermékek fogyasztása ugyanakkor hazánkban jóval alacsonyabb.

Mi van a tejben?

A tejtermékekben optimális, jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Minden olyan termék, ami valódi tejből készül jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.
A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) rejtenek, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.
Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kalciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője.

Hogy jobban aludj…

Kevesen tudják, de a tej fogyasztása az alvászavar ellen is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógytej” is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.
Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.

PR cikk kép_3

Együtt sikerülhet!

Természetesen laktózérzékenyként sem kell lemondani az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.

Emellett fontos leszögeznünk, hogy a tejfogyasztás növekedése hozzájárul az egészséges táplálkozás elterjesztéséhez, és az ágazatban meglévő munkahelyek megtartásához is. A tejágazatban foglalkoztatottak biztos megélhetése hozzájárul az ágazat sikeréhez, összességében a bruttó hazai össztermék növekedéséhez is.

PR cikk kép_4

(X)