Itt vagyok

Ne dobd ki a banánhéjat! Inkább készíts belőle bacont!

 

 

Raw Organic Bunch of Bananas Ready to Eat

Elsőre talán furcsának tűnik a fenti cím, de nem, nem írtuk el! A Twitteren és az Instagramon nagy karriert futott be a sztori a banánhéjból sütött baconről. Kitalálóját fenntarthatósági szempontok vezérelték: próbáljunk meg minél több állati eredetű hozzávalót valami mással helyettesíteni, illetve csökkenteni a kidobásra ítélt élelmiszerek mennyiségét.

A recept szerint a trükk egy füstös ízű marinád, amelyet szójaszószból, Worcestershire-szószból és tetszőleges fűszerekből keverhetünk ki. Miután ezzel elkészültünk, áztassuk bele a kezeletlen, jól megtisztított, feldarabolt banánhéjakat, majd hideg serpenyőben kezdjük el sütni (így a cukor nem fog megégni). Ahogy melegszik a serpenyő, forgassuk egyre gyakrabban a héjakat, így szabályozva a karamellizálódási folyamatot. Az eredmény sötétbarna, ropogós, a baconre kinézetében meglepően hasonlító sült banánhéj.

A recept kiötlője nem titkolta el, hogy a kinézet ugyan stimmel, az íz viszont egyáltalán nem hasonlít a baconre. Ahogy írta, nem is ez volt a célja, hanem egy finom, fűszeres, maradék- és hulladékmentő étel. Hogy biztosan ne legyen kesernyés, csak érett banánok héjával ajánlja a receptet. Ti kipróbálnátok? Vagy túl extrém lenne feltálalni vacsorára?