Itt vagyok

Mit kéne Németországban csinálni? Van Gogh újranövesztett füléhez lehet beszélni, hogy csak egy dolgot említsünk.

 

Egy bizarr fordulatnak köszönhetően most már lehet beszélni Vincent van Gogh füléhez. Ennél egyszerűbb nyitómondattal már nem is lehetett volna belevágni a témába: a német művész, Diemut Strebe újranövesztette a 19. századi festő levágott fülét. Strebe egy élő replikát készített a fülről, Lieuwe van Gogh, Vincent testvérének, Theo ük- ük-unokájának a DNS-ének és 3D printernek a segítségével. És igen, hall is téged a fül.

van-goghs-ear-2-690x518

Ki gondolta volna, hogy a holland művész által kivágott fül pszichotikus módon évekkel később ismét felszínre kerül. És mégis: ma, a németországi Karlsruhe-ban levő Centre for Art and Media védnökei megtekinthetik és még beszélhetnek is a fülhöz. Mindezt egy számítógéphez kötött mikrofonos rendszernek köszönhetően. Ha arra vagy kíváncsi, hogy mindez még is hogy történhetett meg, Strebe mindent elmesél erről az egyedülálló művészetről és tudományos egyesülésről.

Lieuwe és Vincent van Gogh az azonos gének nagyjából 1/16-nyi részét osztják meg, beleértve a férfivonal által továbbadott Y-kromoszómát is. A fiatal van Gogh DNS-ét felhasználva Strebe egy bostoni kórházban növesztette a sejteket, amiket aztán a printer segítségével úgy formált, hogy hasonlítsanak a fülre. „Tulajdonképpen úgy használom a tudományt, mint egyfajta ecsetet, mint ahogy Vincent használta a festéket.”

van-goghs-ear-3

Az újranövesztett eredményt egy folyékony dobozban tárolják és július 6-ig lehet megtekinteni Németországban. Strebe jövőbeli tervei között szerepel, hogy New York-ba szállítsák a fület jövőre. Ja, és igen, még több darabot szeretne kreálni, egy női hozzátartozó mitokondriális DNS-ét felhasználva. De ha mindez nem lenne még így is elég furcsa, a jelenlegi munkát Sugababe-nek keresztelte el az alkotója. Ennyikészvége.

 

Luxury Launches