Itt vagyok

Minden idők egyik legdrágább autóbalesetét okozta, amikor a korábban a Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton tulajdonában lévő, 11 millió dolláros Pagani Zonda új tulajdonosa egy alagútban összetörte az autót.

A korábban a hétszeres Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton tulajdonában lévő egyedi Pagani Zonda 760 LH nemrég balesetet szenvedett az Egyesült Királyságban, amelynek következtében jelentős károkat szenvedett. Az összetört Zondáról készült fotósorozatot Ethan Gale fotós töltötte fel az Instagramra, aki azt állítja, hogy a baleset az észak-walesi Conwyban, az A55-ös autópályán lévő Penmaenbach-alagútban történt.

Gale a saját posztját úgy kommentálta, hogy a Zondát balesetkor vezető személy szerencsére sértetlenül, de megrázkódtatás nélkül megúszta a balesetet. Ugyanez azonban nem mondható el az ultraritkasági hiperautóról, amelyet a képen egy platón való szállítás közben fotóztak le.

A képek alapján úgy tűnik, hogy az egyedi Pagani Zonda karosszériája megsérült, a fényszórók hiányoznak, a szélvédő betört, a hátsó tengely eltörött, a felfüggesztés pedig tönkrement. Arról nincs információ, hogy mi vezetett a balesethez, de a hírek szerint a sofőr elvesztette az uralmát a tűzokádó hiperautó felett, miközben keményen gyorsított az alagútba, aminek következtében a Zonda megpördült és a falnak csapódott. Valahogy úgy tűnik, hogy a 760 LH összes karosszériaelemét megsérült, beleértve az első és a hátsó kagylót is.

A Pagani Zonda 760 LH eredetileg Lewis Hamilton megrendelésére készült még 2014-ben. Úgy vélik, hogy ez egyike annak a mindössze öt Zonda 760-asnak, amelyet a Pagani valaha is épített. A hiperautó azonban az egyetlen, amely az F1-es pilóta monogramja után az “LH” utótagot kapta. A megrendelésre készült Zonda szénszálas karosszériát kapott, amely lila árnyalatban pompázik, amit a csupasz karbonrészek kontrasztosítanak. Hajtásáról egy felturbózott, AMG-forrásból származó 7,3 literes V12-es motor gondoskodik, amely 750 lóerőt teljesít. A többi 760-as példánnyal ellentétben azonban ez a példány 6 sebességes kézi váltóval van felszerelve. Nem ez az első eset, hogy ez a Zonda balesetet szenvedett. 2015-ben Monacóban egy kisebb balesetben volt része, amelyet Hamilton úgy jellemzett, hogy “nagyon könnyű érintkezés volt egy álló járművel”.

Az ünnepelt autóversenyző híresen úgy nyilatkozott, hogy a Zondáját “szörnyű vezetni”, azt állítva, hogy a személyes gyűjteményében lévő autók közül ennek a legrosszabb a kezelhetősége és a legjobb a hangja. Hamilton 2021-ben adta el az egyedi hiperautót egy meg nem nevezett brit vevőnek állítólag 10,8 millió dollárért, ami jelentősen több, mint az eredeti 2 millió dolláros árcédula. A 760 LH-t állítólag kevesebb mint 1000 kilométerrel (620 mérföld) a kilométerórán adták el. Reméljük, a jelenlegi tulajdonos nem sajnálja a pénzt, hogy a ritka hiperautót régi fényében restaurálják. Szerencsére a Pagani teljes körű restaurálási programot kínál szuperautóihoz.

Forrás: luxurylaunches.com