Itt vagyok

Mark Zuckerberg nem tud betelni Hawaiival – Annak ellenére, hogy a sziget gyarmatosításával vádolták, feleségével további 110 hektárnyi földet vásároltak.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan 2014 szeptemberében kezdtek vásárolni hawaii ingatlanokból. Akkoriban 707 hektár földet vásárolt 116 millió dollárért. 2021 áprilisában a bevásárlólistán szerepelt egy 600 hektáros telek, amelyet 53 millió dollárért vásároltak Kauai északi partján. Egy online petíció követelte, hogy Zuckerberg hagyjon fel Aloha állam „gyarmatosításával” több mint 1 millió aláírással . E nemtetszés ellenére a hatalompáros nem mutatta a lassulás jeleit. Ehelyett újabb 110 hektárnyi egykori cukorültetvényt vásároltak a hawaii Kauai szigeten.

 hawai 2A pár már birtokol egy földet a Pilaa strand felett.

A Business Insider szerint Zuckerbergnek 2016-ban konfliktusa támadt a szomszédaival azzal, hogy 6 méteres falat épített birtoka köré, hogy csökkentse az autópályák és az utak zaját. Ez a fal elzárta a helyiek hozzáférését a Pila’a strandhoz. Az incidenst egy újabb megpróbáltatás követte, amikor Zuckerberg pert indított azon családok ellen, akik tulajdonjoggal rendelkeztek az ingatlanában lévő földrészletekre. Később visszavonult, és a közelmúltban végrehajtott beruházással mára egy hatalmas, 1400 hektáros birtokuk van.

 

hawai 3Az Instagramon / @zuckon keresztül

Ahogy az várható volt, ez nem esett jól a lakosoknak, akik neokolonializmusnak minősítették a lépést. Mark és Priscilla továbbra is otthont keres a Ko’olau Ranch-en” – mondta az újságnak Ben LaBolt, a házaspár szóvivője. A terv a földművelési, állattenyésztési, természetvédelmi és vadvédelmi munkák kiterjesztése a földön. Az újonnan vásárolt utolsó parcella egy évszázados víztározót tartalmaz, amelynek 2006-ban átszakadt a gátja, ami hét ember halálát okozó árvízhez vezetett.

 hawai 4A Ka Loko gát 2006-os leomlása által okozott károk. Via Wikipedia

A tározót továbbra sem javították, de a házaspár továbbra is elkötelezett a jogi követelmények teljesítése és a tározó biztonságának előmozdítása mellett. Ami az otthonukat illeti, a 700 hektáros területen fekszik, ahol egy 6100 négyzetméteres ház 16 autós garázzsal, irodákkal és biztonsági központtal büszkélkedhet Zuckerberg 23 millió dolláros biztonsági csapata számára.

Forrás: luxurylaunches.com