Itt vagyok

Magyar énekesnő énekli az új James Bond-dalt

Különös, de amikor január elején arról írtunk, hogy a 25. James Bond-filmre (No Time to Die) még várni kell, nem gondoltuk, hogy az első magyar James Bond-dalt és a klipjét is hamarabb be tudjuk mutatni, mint hogy kiderülne, hány embert tesz el láb alól Daniel Craig, avagy James Bond ezúttal hogyan menti meg a világot. A Leave The Dark című dalból egy részlet tehát már ismertté vált,most azonban teljes egészében hallható és látható.

Elsőként az Index olvasói ismerhetik meg Harmath Szabolcs (zene) és Szabó Ágnes – Szabó Judith (szöveg) dalát, melyet Erdőhegyi Brigitta ad elő. A klip rendezője Tordai István, akit többen a Sportverda műsorvezetőjeként ismernek, s aki a klipben James Bondként fel is tűnik.A dalt hallva csak sajnálhatunk, hogy nem készült hozzá magyar James Bond-film. Merthogy a brit 007-es ügynökfilmek főcímdalai fontosak: túl a filmen rendre önálló életet élnek. Többnyire azért, mert illeszkednek a Bond-filmek témáihoz (ide kattintva meg is hallgathatja, hogyan született az eredeti Bond-dal-motívum), vagy éppen azért, mert eltávolodnak azoktól.

A Leave the Dark az illeszkedő dalok világába tartozik, a klasszikus Bond-dalok táborát erősíti, hangzását és szövegének mondanivalóját tekintve szólhatna például arról is, hogy a pandémia idején is vannak olyanok, akiket csak a pénz és a hatalom érdekel, így valakinek érdemes volna elhozni a reményt a sötétből. De ne szaladjunk ennyire előre…

Arról nincsenek információink, hogy a közeljövőben Leave the Dark címmel készülne a 26. James Bond-film, vagy a 27., netán a 28. Ám ahogyan Erdőhegyi Brigitta megfogalmazta az Index kérdésére, ilyen esélyekkel ők sem számoltak, amikor a dal elkészítették, csupán arra koncentráltak, hogy az minden szinten méltó legyen az ügynökfilmek témájához.

Erdőhegyi Brigitta szerint a klasszikussá vált James Bond-dalok atmoszférája eleve különleges, erős és kissé borús, ahogyan ez a Leave the Dark esetében is tapasztalható:Speciális a dallamvezetés, a hangszerelés is jellegzetes, ebből áll össze ez a máshoz nem hasonlítható hangzásvilág. Egyedi hangulatú, és úgy őrzi a régebbi korszak stílusjegyeit, hogy közben friss, és nem poros. Ezért is inspirált annyira a felkérés, mert ez számomra nagyon önazonos. Boldog vagyok, hogy a zeneszerző Harmath Szabolcs tökéletesen ráérzett erre, mert a dallal így zsigeri szinten tudtam azonosulni.

A James Bond-dalok története valóban szorosan összeforrt a filmekkel. Az első két Bond-film nem is kapott éneklős főcímdal, bár az Oroszországból szeretettel című film nyitódalát Matt Monro később olyan bús hangon tálalta elénk, ahogyan egy szalon kínálja hajnalban a tálcára felsorakoztatott martinis koktélokat.

a Goldfingerben azonban Shirley Bassey már azonnal megmutatta a Bond-dal és Bond-film szoros együttműködésének lényegét.

kep7

A dal modern volt, és harsogósan friss, igaz, ebben nagy szerepet játszott Bassey jellegzetes hangja és előadásmódja is. Nem véletlen, hogy később szintén őt kérték fel a Gyémántok az örökkévalóságnak, valamint a Holdkelte című, erősen tudományos-fantasztikus Bond-film főcímdalának eléneklésére is. Érdekesség, hogy mindkét dal az érzelmes, szenvedélyes Bond zenei illusztrációjaként is értelmezhető, jóllehet a Gyémántok az örökkévalóságnak filmben még a kimért Sean Connery, míg a Holdkeltében már a finomkodó Roger Moore játszotta az ügynököt.

S most megérkeztünk a Leave The Darkhoz: az alkotási folyamatáról annyit mindenképpen tudunk kell, hogy zene és szöveg együtt formálódott. Erdőhegyi Brigitta a zeneszerző Harmath Szabolcsról azt mondja, hogy tökéletesen megérezte, hogyan kezelje a kihívásokat, hiszen mindig nehéz egy adott koncepción belül úgy mozogni és ahhoz hű maradni, hogy közben valódi és egyedi tudjon születni. Azt is mondja, hogy a feladat mindkettőjüket inspirálta, mert a céljuk az volt, hogy a dal önálló életre tudjon kelni.

A dalszöveget eleve angol nyelvre írták, hiszen így autentikus, ám a szövegírók ügyeltek arra is, hogy mondandója magyarul is működjön. Erdőhegyi Brigitta azt mondja, hálás azért, mert Szabó Ági és Szabó Judith olyan dalszöveget írt, amely már régóta kikívánkozott belőle, s amelynek üzenet a „lelke legmélyéről tör fel”:Fontos, hogy az ember eljusson a tudatosságának arra a fokára, ahol világossá válik, hogy a világ csakis tőlünk lehet jobb hely. A világunk, mindaz, ami körbevesz bennünket, nem valami rajtunk kívül álló dolog, mindannyian részei vagyunk a mindenségnek. Tanulva a hibáinkból, elkerülve a csapdákat, önmagunk igazi lényegét megtalálva. Csakis belső fényünket felismerve láthatjuk meg az egységet, amiben létezünk. A dal címe ezért is ez: Hagyjuk el a sötétséget.

A klipet a gödöllői Grassalkovich-kastélyban forgatták. Egyetlen nehézséget csupán a rendelkezésükre álló szűkös idő jelentette, hiszen az alkotók a dalt a No Time to Die című, legújabb 007-es filmet támogató egyik világmárkával együttműködésben, exkluzív felkérésre készítették. A dalról Tordai István, a klip rendezője ezt mondja:Magasan szárnyaló dal született, mely a földkerekség bármely színterén megállja a helyét, ezért igazi kihívás volt képeket komponálni a dallamokhoz. Tekintve, hogy a férfi főhős alakítása mellett ezúttal rendeztem is, és mivel ezelőtt még sosem rendeztem videóklipet, csak remélhetem, hogy a képi világ méltó lett a zenéhez.

kep77

Erdőhegyi Brigitta azt még bevallja nekünk, hogy nincs kifejezetten kedvenc James Bond-filmje, de az ügynököt alakító színészek közül Daniel Craiget tartja a leghitelesebbnek. Szerinte jó ötlet volt a személyében megújítani a klasszikus James Bond-karaktert.