Itt vagyok

Kutyahideg

 

A kemény mínuszokban az utcán lévő emberek mellett a szabadban sétáltatott állatokra is oda kell figyelnünk. Kutyáink számára az alacsony hőmérséklet jelenti a legnagyobb veszélyt.

A lakásban tartott, meleghez szokottak számára a hideg óriási megterhelést jelenthet, nem beszélve a sózott utak tappancsaikra kifejtett káros hatásairól. A hideg téli napokon a gazdik kutyáikra gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez akár divathóbortnak is tűnhet, azonban fontos szerepe is lehet.

Kutyacipő – a só okozta kimaródás megelőzésére

Az utcán sétáltatott állatok a felsózott utcákon marási sebeket szerezhetnek, kedvencünk védelmében ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni vagy tappancsukat vízálló anyagból készült cipővel védeni. Ha a jégtől és a sós hólétől való védekezésről van szó, a csizma is hasznos kiegészítő lehet, ugyanis a kimart tappancs gyógyulása hetekig is eltarthat.

kuty2

Kutyaruha – a kihűlés ellen

Hideg időben akárcsak mi, kis barátaink is gyakran meghűlhetnek, ennek kivédése érdekében a megfelelő ruha kulcsfontosságú lehet. A hideg, szeles időben az állati szervezet hőszabályozása felborulhat, felfázás, hólyaghurut alakulhat ki, a test belső hőmérséklete vészesen lecsökken, a vérkeringés lelassul, ami akár olyannyira veszélyes lehet, hogy bekövetkezhet a test teljes lehűlése is. A rövid szőrzettel rendelkező vagy kistestű ebek (pincher, whippetek, kínai kopaszkutya, tacskó, chihuahua) nagyon érzékenyek a hidegre, gyakran reszketnek. Ha nem akarjuk, hogy kedvenceink megfázzanak, meg kell őket védeni a hidegtől.

Donna3

Milyen a jó kutyaruha?

A kutyaruházatra szakosodott boltok hálózata egyre bővül, ezért manapság mindenki megtalálhatja a kedvencéhez illő téli darabokat. Fontos, hogy jó minőségű, könnyen feladható, hipoallergén termékeket válasszunk. Ügyeljünk arra, hogy a kabátka vagy pulóver ne akadályozza az állatot a mozgásban, de érjen végig a háton, védje a törzset, ne szorítsa, de ne legyen rá nagy sem. A cél ne elsősorban kedvencünk „feldíszítése”, hanem egészségének megőrzése legyen. A meleg, polár anyagból készült kutyakabát, a vagány kapucnis pulóver, valamint a vízálló-bélelt kabát a legjobb választás.

csiv1

Kellő odafigyeléssel elérhetjük tehát, hogy négylábú barátunk a zord évszakban is kedvet érezzen a sétához, egészséges maradjon és, hogy csak a tél örömeiben legyen része.

 

Fotók: Pinterest