Itt vagyok

KOCZKA

Két évtizede a fodrász szakma szerelmese. Számos verseny nyertese, többek között a Fashion Awards Év Fodrásza díj kétszeres győztese. A Megasztár első szériáinak fodrásza. Stílusára jellemzőek a merész formák, izgalmas textúrák és az állandó kísérletezés. Koczkával beszélgettünk.

Hajas László volt a mestered. Mit köszönhetsz neki?

Igen, Hajas László volt a Mesterem és én neki nagyon hálás vagyok mindenért! – kezdte a beszélgetést Koczka. Fontos tudni hogy hogyan is kerültem hozzá! – tette hozzá szinte azonnal. Amikor végzős fodrász voltam, tanműhelyben tanultam és ott Steinbach Misi bácsi volt az egyik Mesterem. Ő adta meg nekem a szakmai alapokat  a férfi szakágban Kovácsné Emi nénivel együtt, aki pedig  a női szakág oktatója volt! Nekik köszönhetem azokat az alapokat, ami nélkül sokkal, de sokkal kevesebb lenne a mostani tudásom és tudom hogy ez az alap, ami nagyon sok fodrász tudásából hiányzik. Ezért vagyok nekik is nagyon hálás.

Visszatérnék most a Hajas Lacira, ez az időszak után a szakmunkásvizsgámon a Laci volt a vizsgáztató elnököm és a vizsga után, miközben kint álltam és vártam az eredményekre, odalépett hozzám, majd közölte velem, hogy vesz fel új embereket és jelenjenek meg egy adott időpontban a szalonjában egy beszélgetésre.

Ott álltam és azt sem tudtam, hogy igaz-e amit hallok, ezért megszólalni sem tudtam zavaromban és ő megkérdezte hogy hallom el amit mond? Nagy nehezen kinyögtem, hogy igen és ott leszek. -meséli mosolyogva.

Innen indult a Lacival eltöltött kilenc év, mert csodálatos kilenc évet töltöttem el a Hajas szalonban és ennek köszönhetem, hogy a mai szakmai tudásom a legjobbak között van említve, mert ő megtanította Nekem, amit a szakmáról tudni lehet! Ő a Mesterem!

Melyik versenyedre vagy a legbüszkébb?

Nagyon sok versenyen vettem részt az elmúlt 23 évben, így nehéz erre a kérdésre válaszolnom, mert szinte mindegyikre büszke vagyok ,mivel mindegyik egy adott pillanata volt az életemnek és mindegyikre büszke voltam ,akkor és abban a szakaszban. Számomra ami még fontos volt, hogy nemcsak én voltam rá büszke, hanem az anyukám és a nevelőapukám is. Ez engem mindig boldoggá tett, hogy ők büszkék rám, de ha ki kellene emelni, akkor három díjat emelnék ki. Az egyik ami az Intercoaffur verseny volt, amit itthon megnyertem és jutalmul kijuthattam Franciaországba, így képviselve Magyarországot. A másik kettő, az pedig, itthon a Fashion Awards év fodrásza dijak 2006-ban és 2010-ben.

Én lettem az év fodrásza, erre nagyon büszke vagyok!
 
Zárójelben megjegyeznénk, hogy Koczka többszörös országos bajnok.

Rengetegszer voltál külföldi versenyeken, mégis a fővárosban maradtál. Mit ad neked Budapest, miért maradsz itt?

25 éves koromban volt egy olyan fordulópont az életemben, amikor arra gondoltam hogy külföldön kellene dolgoznom, de úgy alakult hogy letettem róla. Azért döntöttem így, mert elmentem egy Vidal Sassoon szalonba, bejelentkeztem egy Senior Stylisthoz hajvágásra. Abban az időben ők voltak szakmailag a legjobbak és a legdrágábbak a piacon. Bent a szalonban azt mondtam a lánynak, hogy azt csinálhat a hajammal amit akar és erre életem legrosszabb hajvágását kaptam. Mindezek ellenére nem tettem le arról, hogy egyszer kimegyek külföldre, mert nagy álmom lenne, de most már a szüleim miatt nem hagyom el az országot.

Sok ismert emberrel dolgoztál együtt. Vannak emlékezetes pillanatok?

14 évvel ezelőtt az első Megasztár fodrásza lehettem és ott került a kezeim alá egy pici hosszú kócoshajú cigánylány, akit Oláh Ibolyának hívtak. Rövid gondolkodás után eldöntöttem hogy frufrut fogok neki vágni. Miután elkészültem a hajjal és Ibolya meglátta magát ennyit mondott: hát én meg hogy nézek ki?
Olyan vagyok mint egy rizsszedőnő.

Ebből a találkozásból lett a már azóta ismert Oláh Ibolya frufru kifejezés.
Ibolya mai napig a barátom és hozzám jár.

A másik ilyen történet azt pedig a Megatánc idején volt, ahol szintén én voltam a fodrász. A zsűri egyik tagja Kishonti  Ildikó volt, aki egy nagyon elismert színésznő volt már fiatalon is. Természetesen megvoltak a régi szokásai, többek között az is, hogy dohányoztak anno az öltözőkben és az is, hogy a színésznőnek mindig igaza van.

Tombor Saci volt a fősminkes, készült az Ildikó sminkje és ő közben dohányzott. Nagyon meglepő volt, hogy senki sem szólt neki emiatt. Megvártam amíg hozzám került és mivel én nem vagyok konlfiktuskerülő ember, ezért elmondtam neki, hogy bár minden tisztelem az övé, de megkérném, hogy amíg készítem a haját ne gyújtson rá. Az öltözőben megfagyott a levegő, a teljes stáb némán várta, hogy mi lesz ebből, de egy kis hallgatás után annyit mondott, hogy ha megkérsz rá, akkor nem fogok rágyújtani.

Ez egy olyan pillanat volt amit még szerintem Ildikó nem tapasztalt eddig és onnantól elválaszthatatlanok lettünk. Csak én készíthettem el a haját és sokszor ott kellett lennem, ha a mikroportját tették fel, és sokszor hívott telefonon is és órákat beszélgettünk vagy ha volt egy kis időnk, sokszor beszélgettünk. Nagyon szerettem ezeket a pillanatokat az életemben és bár rengeteg ilyen történetem van, nem lenne elég oldalatok az újságban ehhez.

Hol látod magad és a brandet 5 év múlva?

Úgy gondolom, hogy öt év múlva is ezt fogom csinálni és bízom benne hogy az új projektem a “Random Shooting Day” annyira kinövi majd magát, hogy egy elismert divateseménnyé változzon a köztudatban.

Szeretném, hogyha olyan figyelmet kapna, amit minden egyes tagja a csoportnak 1000 % megérdemel!

Azon vagyok most hogy ezt a projektet a végsőkig vigyem és kimaxoljak mindent amit ezzel kapcsolatosan lehet.

Ez a hosszútávú tervem és nem szándékozom feladni!

Úgy tudjuk, hogy rendszeresen vállalsz karitatív kereteken belül is hajvágást. Miért fontos ez neked?

Szociálisan érzékeny ember vagyok, Ez valószínű velem született tulajdonságom.
Mai napig is vannak olyan munkák, amiket teljesen ingyen elvállalok, mert ha tudok segíteni akár egy fiatal kezdőnek, vagy akár egy bajbajutott embernek, akkor rám mindig lehet számítani.
Ebben az évben Fábián Juli anyukája felkért engem arra, hogy én legyek a nagykövete a Fábián Juli alapítványnak.

Örömmel elvállaltam és megpróbálok minden módon segíteni, hogy az alapítvány minél több pénzhez jusson, valamint tudja támogatni a hosszan beteg művészeket és zenészeket egyaránt.

A kezeden tényleg egy eredeti aláírás található a legnagyobb mestertől?

Ő nem más, mint a szakma legcsodálatosabb és legkiválóbb fodrásza Vidal Sassoon, aki a 60-as évek elején mutatta be az ollóval precízen levágott Sassoon formájú hajakat.
Én ezzel az emberrel akkor találkoztam, amikor ő 79 éves volt. Belógtam egy sajtótájékoztatójára, ahol sorbanállás közben azon gondolkoztam, hogy hova írja majd az autogramot és arra jutottam hogy a kezemre fogom kérni.

Egy év múlva a Sassoon 80. szülinapját ünnepelte a világ és 5000 ember a Royal Albert Hallban,ahova én is elmentem. A rendezvény végén megvártam amíg mindenki kiment, ismét belógtam a backstagebe a szinpadon keresztül hogy megtudjam mutatni neki a tetoválásom.
Ha hiszitek ha nem, emlékezett Rám.

Elmondhatatlanul büszke voltam, s mind a mai napig vagyok mindkét pillanatra. Egy ikonnak az élete része lehettem hacsak 2 röpke pillanatra. Ennek az emlékét őrzöm a karomon.

És az elmaradhatatlan kérdés, Koczkának ki vágja a haját?

Tavaly szeptember 1-én levágtam teljesen kopaszra hajvágógéppel egy beteg barátommal szolidarítva és azóta nő a hajam, amit nem vág most senki.

Koczka további munkáiért, kattints ide.