Itt vagyok

Kitűnni az összetartással – Barber Shave & Cut

A klasszikus borbélyszolgáltatás immár hazánkban is igazi népszerűségnek örvend. A barberüzleteknek Budapest valódi fellegvára lett. A Barber Shave&Cut célja az volt, hogy Újlipótvárosban egy kisvárost építsen a nagyvárosban, egy közösséget, amely különleges élményt nyújt minden vendége számára. A hely alapítójával, Mrázik Rudolffal beszélgettünk.

 

Mit gondoltok, miért jött be ennyire divatba a barberszolgáltatás?

Tulajdonképpen utolért minket nyugat, csak Kelet-Közép-Európában volt ennyire eltűnve a borbélyszakma. Angliában, Hollandiában évtizedek óta jelen van, magas szinten űzik. Szépen lassan felismerték nálunk is a férfiak, miben nyújt más, illetve új élményt egy barber shop.

Hol tanulták ki a szakmát a barbereitek? Miben különbözik ez a hagyományos fodrászattól?

Magyarországon nem volt külön borbélyképzés, idős mesterektől tanultunk borotválni, akik még anno dolgoztak borbélyként. Elvétve néhány mesterfodrász oktat klasszikus stílusban, de a modern vágástechnikákat többnyire internetről és egymástól tanultuk el. Fodrászképzésben persze mind részesültünk.

FLP_4555

Milyen szempontok szerint választotok munkatársat?

Elsősorban hozzáállás alapján. Mi mind a szakmánk fanatikusai vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy ez a lendület az új kollegákban is meglegyen. A kommunikáció pedig szintén nagyon fontos. A vendégeink elvárják, hogy a jó hajvágás mellé kapjanak egy tartalmas beszélgetést is. Ez hozzátartozik a borbélyüzlet hangulatához.

Csak férfiak dolgoznak nálatok.

Nem zárkózunk el a női kollegáktól, csak egyelőre nem találtuk meg a csapatba illő hölgyet. Úgy látom, mivel még igen újnak számít a szakma itthon, így első körben a férfiakat kezdte jobban foglalkoztatni.

FLP_4532

Milyen korosztályúak fordulnak meg a legtöbbször az üzletetekben?

Vegyes az összetétel, és ennek nagyon örülünk, mert mindenkit nagyon szívesen látunk itt gyerekektől az idősekig. Hat-hétévés kortól tudjuk fogadni a kicsiket, mert az a tapasztalatunk, hogy ettől a kortól már végig tudják ülni a hajvágásokat, ami fontos, mert precízen dolgozunk, összecsapott hajvágást nem szeretnénk kiadni a kezünk közül. Egyre jellemzőbbek a közös, apa-fia vágások, amik kimondottan jó hangulatúak! A környékből adódóan pedig idősebb urak is felkerestek minket, volt, aki hatvan év után kapott újra teljes arcborotválást borbélykézből. Ez az eset mind a két fél számára óriási élmény volt! A kérdésre visszatérve, az átlagkorosztály harminc-negyven év körül van.

Külföldi példát vettetek alapul a brand kiépítésénél?

Külföldről rengeteg jó ötletet tudunk elsajátítani. Mint mondtam, maga az oktatás része is nagyrészt kintről jött. Többnyire angol, modern felfogású brandek megoldásait tudtuk elsajátítani arculatban, kialakításban. Ugyanakkor természetesen a saját kreativitásunkat is belevittük…

Kisváros a nagyvárosban hangulat


Mik a különleges védjegyei az üzleteteknek?

Egyrészt a piros szín. A NOGART csapat által tervezett belsőben alapvetően a letisztult, szürke-fekete árnyalatok dominálnak felpuhítva a természetes faelemekkel. Ebben a harmóniában kerültek lokálisan piros színnel kiemelésre elemek, melyek kissé bizarr utánérzettel dobják fel az enteriőrt. Ilyenek a modern borbélyszékek. Másrészt az, hogy nem csak teljes borotválásnál vagy szakálligazításnál használunk borotvát. Tulajdonképpen minden apró részletet szívesen igazítunk penge használatával, hiszen kontúrt nem csupán arcszőrzetben lehet igazítani. A homlokvonalak, nyaki kontúrok kipengézése, kezelése after shave-vel, igazán friss érzetet nyújt az embereknek.

FLP_4831

A vendégeitek hogyan tudnak választani kinézetet maguknak? Ti mutatjátok nekik a lehetőségeket?

Általában céltudatosan érkeznek, hiszen ma már elég csak öt percet böngészni az interneten ahhoz, hogy néhány ötletet elsajátítsunk. Optimális esetben meghallgatják a mi véleményünket is, hiszen nem minden stílusú frizurához vagy szakállformához megfelelő az adott haj vagy arcszőrzet. Néhány perc konzultáció után elindulunk azon a vonalon, amiben sikerült kiegyeznünk, így senkit sem ér kellemetlen meglepetés. Egy profi szakembernek tudnia kell felismerni, mik a kihozható lehetőségek.

Miben vagytok különbözőek, mint a többi barber shop?

Szeretnénk kitűnni a tömegből az által, hogy összetartó csapatot képzünk. Nem célunk hatalmas létszámmal dolgozni, sok üzletet nyitni és egyfajta felhígult érzetet kelteni az emberekben. A családias hangulatra koncentrálunk, mert szeretnénk, hogy az ide járó vendégek sajátjuknak érezzék a szalont. Inkább a visszatérő magyar vendégkör a cél, nagyon jó látni, hogy hét hónap alatt már megismerik egymást azok, akik ide járnak, az újlipótvárosi hangulatot kezdi szépen átvenni az üzletünk. Olyanok vagyunk, mint egy kisváros a nagyvárosban. És ezt nagyon szeretjük!

FLP_5006