Itt vagyok

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket a kerületből. Felkutatják és költési időszak után végleg eltávolítják az összes fészket, és madárriasztó műsolymokat telepítenek a helyükre. A furcsa és drasztikus döntést a lakók kényszerítették ki, miután végleg elegük lett az elkanászodott, agresszív madarakból.

Nemcsak a Várból, hanem szerte az országból érkeznek hírek emberekre támadó varjakról. Az újbudai Sáfrány utcai lakótelepnél embereket és kutyákat inzultáltak, vagy éppen fagyizó családanyát leptek meg hátulról. Olykor békésen tekerő biciklista a célpont, csőrükkel rákoppintanak a fejekre, miközben szárnyukkal vadul csapkodnak.

 kep7

A városi madártámadások elkövetői szinte mindig dolmányos varjak, és mindegyik beszámoló horrorisztikus élményként írja le a váratlan akciókat. És mindnyájunkban ott a rémült csodálkozás, hogy mi történik valójában? Hiszen a madarak el szoktak repülni, ha közelítünk hozzájuk, nem szokásuk rárontani a nagyobbakra. Gyilkos harkályokról ugyan hallottunk már, akik véres testvérháborút vívnak, de az embertől tartanak.

Legtöbbünk tudatalattijába azonban egész életre szólóan beleégtek Alfred Hitchcock klasszikus horrorjának, a Madarak című rémfilmnek képsorai, amelyeket ráadásul egy valós, 1961-es kaliforniai Montereyi-öböl parti tömeges madártámadás inspirált. Ezen az sem változtat, hogy azóta kiderült, hogy mérgező alga hatása miatt megzavarodott tengeri madarak voltak az agresszorok.