Itt vagyok

Kétségbeesetten próbál megszabadulni a lefoglalt 120 millió dolláros Alfa Nero szuperjachtjától, Antigua kormánya ellenkérelmet nyújtott be a szankciókkal sújtott orosz oligarcha lánya ellen, hogy folytassa a hajó eladását az ex-Google vezérigazgatója, Eric Schmidt számára.

Már több mint egy hónapja, hogy Eric Schmidt, a Google volt vezérigazgatója bejelentette, hogy az antiguai kormány által tartott árverésen az Alfa Nero nevű 120 millió dolláros szuperjacht nyertes ajánlattevője lett. A gyönyörű luxushajó azonban továbbra is a karibi szigeten rekedt, egy bonyolult jogi csatározásba keveredve. Julija Gurjeva-Motlokhov, Andrew Gurjev orosz oligarcha lánya könyörtelenül próbálja megtámadni Antigua jogát a 81,3 méter hosszú, Oceanco gyártmányú szuperjacht elárverezéséhez, amelyet tavaly foglaltak le. A történet a közelmúltban új fordulatot vett azzal, hogy a szigetország kormánya az Antigua Observer beszámolója szerint hivatalosan is ellenfellebbezést nyújtott be a folyamatban lévő jogi csatában.

Anthony Astaphan, az antiguai kormányt képviselő vezető jogász kifejtette: “Az ellenfellebbezés Dr. Dorsett ügyfelének, az orosz oligarcha lányának fellebbezésével kapcsolatos. A fellebbezés a bírónak a végzés megtagadásával szembeni elutasítása ellen irányult, a mi ellenfellebbezésünk pedig arra irányult, hogy el kellett volna utasítania a fellebbezést azon az alapon, hogy nincs tulajdonjoga vagy érdeke… így tehát nem volt komoly kérdés, hogy a hajóhoz fűződő érdeke van-e vagy sem.”.

Dr. David Dorsett képviseli Andrew Gurjev orosz oligarcha lányát.

Az Alfa Nero jogos tulajdonosának vallva magát, a szankciókkal sújtott orosz milliárdos lánya a múlt hónapban fellebbezést nyújtott be a kereset jogszerűségét vitatva. A fellebbezést azzal az indokkal nyújtották be, hogy “a kikötői hatóságról szóló (módosító) törvény lehetővé tette a kormány számára, hogy kártérítés nélkül vegye birtokba a tulajdonát, az Alfa Nero-t, és hogy a törvény csak azt engedélyezte a kikötőigazgatónak, hogy birtokba vegye a hajót, de nem ruházott rá tulajdonjogot” – írja az Antigua Observer. Továbbá az ügyvédje, Dr. David Dorsett azzal érvelt, hogy a kikötőmenedzser nem rendelkezik aukciós engedéllyel, és a szuperjacht nem jogosult az Antigua és Barbuda Kereskedelmi Hajózási Törvénye szerinti bejegyzésre.

Andrew Guryev.

A bíróság korábban elutasította a Yulia által benyújtott másik fellebbezést, amely az árverés leállítására irányuló sürgősségi végzésre irányult. A kormány által nemrégiben benyújtott ellenfellebbezés része annak a kétségbeesett kísérletnek, amellyel megpróbálja levenni a kezét a szuperjachtról, amely 2022 februárja óta a falmouthi kikötőben horgonyoz. Becslések szerint a kormány már közel 1,5 millió dollárt költött a közpénzekből a 120 millió dolláros hajó karbantartására és fenntartására. Az antiguai kormány azt is tervezi, hogy jogi garanciát nyújt a nyertes ajánlattevőnek a peres ügyekből eredő esetleges felelősségekre.

Eric Schmidt, a Google volt vezérigazgatója a múlt hónapban tisztességesen megnyerte az árverést 67,7 millió dolláros győztes ajánlatával, megelőzve két másik érdeklődőt. Hétnapos határidőt kapott arra, hogy teljesítse a kifizetést az antiguai kormánynak. De a Julija Gurjeva-Motlokhov által az eladás késleltetése érdekében benyújtott folyamatos tiltó végzések és fellebbezések miatt Schmidt ügyvédei azt tanácsolták neki, hogy ne utaljon át semmilyen pénzt, amíg a bírósági vita nem rendeződik. Érdekes lesz látni, hogy a tervezett jogi garanciák és az ellenfellebbezés megtisztítja-e az utat az eladás előtt, vagy az Antigua továbbra is pénzt fog elvérezni az Alfa Nero tengerjáró képességének fenntartásával.

Forrás: luxurylaunches.com