Itt vagyok

JELEN VAGYOK – Alkoss szabadon biztonságban

 

Egy fantasztikus lehetőség. A jelenvagyok.hu a „Jelen Vagyok” Tehetséggondozó Egyesület által üzemeltetett kulturális portál, mely a felvételt nyert „pályakezdő” íróknak kíván széleskörű segítséget nyújtani. Az egyesület alelnökével Berta Péterrel készült interjúban, megtudhatjuk, hogyan kerülhettek egy szárnyát próbálgató író a JVTE szárnyai alá.

 

jelen logó

– Hogyan és mikor jött létre a JVTE?
2013-ban egy könyves rendezvényről hazafelé beszélgettünk Csabai Márkkal arról, milyen nehéz a kezdő írók elindulás, mennyire sokan szeretnének megmutatkozni, de nincs lehetőségük. Benne már régóta érlelődött egy oldal létrehozása. Jó magam pedig szintén hasonlóban gondolkoztam. Leültünk, átbeszéltük mit szeretnénk, majd megszületett a ’Jelen Vagyok Tehetséggondozó Egyesület’.

– Mi a célotok az egyesülettel?
Szeretnénk segíteni a pályakezdőknek eligazodni a könyves közegben. Szakmai, szerzői jogi tanácsadás, megjelenés, marketing. A mai könyvkiadás egy labirintus, rengeteg buktatóval, nehézséggel. De kellő odafigyeléssel és munkával ezeket a buktatókat ki lehet kerülni. Odaállunk a szerzők mellé, és együtt megyünk végig az úton.

– Kiknek ajánljátok? Hogyan kerülhet kapcsolatba veletek egy lelkes kezdő?
Bárki jelentkezhet hozzánk a jelenvagyok.hu oldalon keresztül. De leginkább azokat várjuk, akik nyitottak arra, hogy tanuljanak, hogy új ismereteket szerezzenek. Együttműködnek, elfogadják a javaslatokat, észrevételeket.

– Mit lehet tudni a szerzőitekről?
Jelenlegi szerzőink rengeteget dolgoznak azért, hogy elérjék céljaikat. Írásaik és az azzal kapcsolatos munkájuk biztos meghozza a kívánt eredményeket. Felkészültek, alázatosak és nyitottak. Nagyon jó velük együtt dolgozni, látni a sikerélményeiket. Köpcsényi László sorra nyeri a pályázatokat, novellái nyomtatásban is megjelennek. Radnóthy Szabolcsnak már nyomtatásban is elérhető a könyve, sikeres könyvbemutatót tudhat maga mögött. Tóth Heni már a következő kötetein dolgozik. És természetesen ott vagy te, Németh Cathy, aki elképesztő tempóban dolgozik, plusz már elnökségi tagként is segíti munkánkat.

– Hol lehet veletek találkozni?
Idén több alkalommal tartottunk Pódium beszélgetést, ahol szerzőkkel, szerkesztőkkel beszélgettünk a könyvekről, írásról. A jövőben is tervezünk hasonló programokat, ezért érdemes az egyesület Facebook oldalán követni, ahol minden találkozási lehetőségről beszámolunk.

– Milyen jövőbeli terveitek vannak?
Rengeteg tervünk van. Talán több is, mint amit meg tudnánk valósítani. Egyelőre a saját munkánk mellett visszük az egyesületet, az oldalt. Többek között ezen is szeretnénk változtatni. Szeretnénk az online magazinunkat is feléleszteni, egy írói nyári tábort szervezni. Gondolkodunk egy támogatói rendszer kialakításán is. Szóval sok mindent tervezünk, csak legyen időnk és energiánk hozzá.

Írta: CathyN