Itt vagyok

Itt az új dino, a titanoszaurusz

Újabb dinoszauruszfajt sikerült paleontológusok egy csoportjának azonosítania Ausztráliában. Az úgynevezett titanoszaurusz gigantikus méretekkel rendelkezett, és kilencvenmillió évvel ezelőtt élt a Földön – olvasható a The Guardian oldalán.

kep8

A híradásból megtudható, hogy a tudósok már 2007-ben megtalálták a harminc méter hosszú titanoszaurusz maradványait Queensland állam délnyugati részén. A déli kontinensen ez rekord, mert ennél nagyobb dinoszaurusz-csontvázra korábban még nem leltek. Arról is tájékoztatnak, hogy

az újonnan felfedezett dinoszaurusz növényevő volt és a kréta földtörténeti időszakban élt, hosszát huszonöt–harminc méter közöttire becsülik, míg magassága elérhette az öt-hét métert is.

Az állat hasonlíthatott a jól ismert dinoszauruszokhoz, mint a brachioszaurusz és az apatoszaurusz. A dinót megtaláló tudósok a Cooper becenevet adták az óriásnak, mert az Eromanga-medencében lévő Cooper Creekben fedezték fel maradványait, amit csak most tudtak tudományosan azonosítani a Queenslandi Múzeum és az Eromanga Természettudományi Múzeum paleontológusai.

A szakemberek Coopernek megtalálták a lapockacsontját, a medencecsontját, a combcsontját, nagyjából teljes épségben. Az azonosítás azért tartott ilyen sokáig, mert nagyon nagyok és hihetetlenül törékenyek a megtalált leletek, ezt Robyn Mackenzie paleontológus, az Eromanga múzeum társalapítója fejtette ki, aki férjével együtt alapította a múzeumot azután, hogy 2006-ban családi birtokukon először bukkantak dinoszauruszcsontokra, ahol azóta tizenöt dinoszaurusz maradványait találták meg a területen.

A paleontológus szerint Cooper combcsontjának hossza és körmérete alapján a dinoszaurusz mintegy hatvanhét tonna tömegű lehetett.