Itt vagyok

Íme, miért érhet el 40 millió dollárt ez a hihetetlenül ritka Ferrari egy közelgő árverésen.

Ez a hihetetlenül ritka 1967-es Ferrari 412P Berlinetta kétségtelenül az egyik legfontosabb versenyautó, amelyet az ikonikus olasz márka épített. Hamarosan árverésre kerül, így a világ legnevesebb autógyűjtői egyedülálló lehetőséget kapnak arra, hogy megszerezzék ezt a történelmi autót. A Ferrari 412P-t 1967-ben mutatták be, mint kifejezetten hosszú távú versenyzésre tervezett versenyautót. Alapvetően a híres 330 P3-as versenyautó “ügyfélváltozata” volt, amely 1966-ban különböző hosszú távú versenyeken szállt szembe a hatalmas Ford GT40-esekkel. A 412P gyönyörűen megformált karosszériáját nem más, mint Pininfarina készítette azzal a szándékkal, hogy a lehető legjobban aerodinamikus legyen.

kép Bonhams által

Az alvázszám. 0854-es számú példányt 1967-ben építették, és Ronnie Hoare ezredes csapata vásárolta meg. Valójában ez volt az egyik a két 412P jelzésű privát versenyautó közül, amelyek abban az évben az endurance versenyeken indultak. A versenyautót olyanok vezették, mint Richard Attwood, Piers Courage, Lucien Bianchi, Jo Siffert és David Piper magánversenyző, és abban az évben részt vett az FIA Piacok Világbajnokságán. A világbajnokság 4. fordulóján, a belga Spa 1000 kilométeres versenyén debütált, ahol sikerült egy harmadik helyet szereznie, és végül hozzásegítette a Ferrarit az 1967-es bajnokság győzelmének megszerzéséhez.

kép Bonhams által

A Ferrari 412P-t később David Piper vásárolta meg, aki részt vett vele a Párizsi 1000 Kilométeren, a Kyalami 9 óráson és a Fokvárosi 3 óráson. Az 1968-1969-es szezonban is Pipernél maradt, és győzött az 1968-as Nürnbergi 200 Kilométeren a Norisringen, a hockenheimi Solituderennen és a Svéd Nagydíjon. A versenyautó még szerencsésen megmenekült az 1969-es East London 500 Kilométeres versenyen Dél-Afrikában, ahol majdnem megsemmisült egy tűzben. Ugyanebben az évben az ikonikus Ferrari az Egyesült Államokba került, miután Chris Cord, a Cord luxusautók megalkotójának unokája megvásárolta. Azóta az autó több ismert gyűjtő tulajdonában volt, köztük Sir (később Lord) Anthony Bamford, Sir Paul Vestey, John McCaw és Bruce McCaw.

kép Bonhams által

A jelenlegi tulajdonos 2005 óta birtokolja a Ferrarit, és még egy kilenc évig tartó, aprólékos restauráláson is átesett, amelynek során felújították az eredeti karosszériát és a Ronnie Hoare ezredes csapatában töltött időkből származó versenylakkozást. Ez a példány vélhetően az egyetlen fennmaradt Ferrari prototípus a korszakából, amely eredeti alvázzal, motorral, sebességváltóval és karosszériával rendelkezik. Ezért is kerülhet komoly összegért a kalapács alá a Bonham’s augusztus 18-i Quail aukcióján. Lehet, hogy nem ez lesz a valaha eladott legdrágább autó – ezt a rekordot jelenleg egy 1955-ös Mercedes Benz 300SLR “Ezüstnyíl” tartja; azonban várhatóan több mint 40 millió dollárt ér majd.

Forrás: luxurylaunches.com