Itt vagyok

Holland gól 2528 nap után, történelmi győzelem az Eb eddigi legjobb meccsén

Vasárnap este a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság C csoportjában a hollandok a torna eddigi legjobb meccsén 3-2-re legyőzték az ukránokat Amszterdamban. A D csoportban a végső győzelemre is esélyes angol labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a vb-ezüstérmes horvát csapatot a londoni Wembley Stadionban, így az angolok történetük során először kezdtek győzelemmel Európa-bajnokságot. GAreth Southgate a megnyert meccs után a csapat új sztárját, a yorkshire-i Pirlónak becézett Kalvin Phillipset méltatta, míg a hollandok 2528 nap után lőttek gólt nagy tornán, a csapat kapusa pedig megdöntötte a legendás Edwin van der Sar rekordját.

Wijnaldum ott folytatta, ahol abbahagyta

A hollandok az Európa-bajnokság eddigi legjobb meccsén történelmi győzelmet arattak az ukránok fölött, ugyanis olyanra még sosem volt példa az Eb-k eddigi történetében, hogy 0-0-s félidőt követően öt gól szülessen a második félidőben.

„Nagyon gyors és érdekes meccs volt, rengeteg lehetősége volt mindkét csapatnak. Szeretném megköszönni a játékosaimnak, hogy jól reagáltak, mert már kettő nullánál is elveszíthettük volna a meccset. Azonban találtunk energiát, és elkezdtünk támadni. Szerkezetet váltottunk, és megtaláltuk az egyensúlyt. A vereség ellenére a csapat nagyon jó teljesítményt nyújtott” – mondta a mérkőzés után az ukrán válogatott szövetségi kapitánya, Andrij Sevcsenko, akinek a csapat a második félidőben öt perc alatt egyenlített kétgólos hátrányban.

kep5

Az Eb eddigi legnagyobb gólját az ukrán csapat kapitánya, Andrij Jarmolenko lőtte, aki a mérkőzés 75. percében 20 méterről védhetetlen gólt lőtt a jobb felső sarokba.

„Nehéz meccs volt, ahol egy komoly rivális ellen játszottunk. Az edzői stáb elégedett volt a teljesítményünkkel, de mindig bosszantó, ha kikapunk. Kétgólos hátrányból sikerült visszajönnünk, így nagyon frusztráló, hogy az utolsó percekben veszítettük el a meccset. Viszont van még két meccsünk, és ugyanezzel az intenzitással kell játszanunk” – mondta az ukrán támadó, akinek azért is fájó a vereség, mert a találkozó korántsem volt egyoldalú.

„Nagyon csalódottak vagyunk, mert megmutattuk, hogy van tartásunk, és ki tudtunk egyenlíteni egy ilyen nehéz meccsen. Mindig fájdalmas a hajrában kikapni, de ilyen a futball. Tanulnunk kell a hibáinkból, és tovább kell lépnünk, mert az Európa-bajnokság nem ér véget egy meccsel” – mondta Olekszandr Zincsenko, az ukrán válogatott szélsője.

mérkőzés legjobbjának a győztes gólt fejelő Denzel Dumfriest választották. A hollandok jobbhátvédjét arról kérdezték, ez volt-e pályafutása legjobb meccse.

„Remekül fejeztem be a támadást, de nem hiszem, hogy ez volt életem legjobb meccse. Azt viszont mondhatjuk, hogy ez volt a pályafutásom legszebb gólja. Nagy megkönnyebbülés volt, amikor bement. Nagyszerű pillanat volt. Frusztrált voltam, mert már az első félidőben is szerezhettem volna gólt. De tudtam, hogy lesz még lehetőségünk, ezért készen kellett állnom, amikor eljött a pillanat” – mondta a 20-szoros válogatott játékosa, aki az első gólját szerezte a holland csapatban.

kep6