Itt vagyok

„Ha Budapest nem lenne, mi sem lennénk”

Különleges szerkezetű járművek szerte a fővárosban. Ez a Budapest TukTuk. Az idén nyáron negyedik születésnapját ünneplő vállalkozásnál úgy érzik, fordulóponthoz érkeztek 2018-ban. Hogy miért gondolják ezt, miért működnek úgy, mint egy virág, miért vélik úgy, hogy ha nem lenne Budapest, nem lenne TukTuk sem, arról Kovács Tamás, a cég alapítója és tulajdonosa mesélt a BP Magazinnak.

 

Hogyan és mikor jött az ötlet?

Csaknem négy évvel ezelőtt, amikor a Piaggio-gyár elérhetővé tette ezt a modellt, az Apét. Az olaszok már az ötvenes években gyártottak hasonlót. Amikor vége lett a háborúnak, ott maradt nagyjából háromszázezer repülőgép kerék, már csak egy alváz és egy motor kellett, így debütált ebből egy személyszállító verzió. El volt látva kellő biztonsági felszereléssel, amivel biztonságosan lehet személyt szállítani. Hét járművet vásároltunk meg 2014-ben, öt pirosat, két fehéret. Két hónapot kellett várni rá, amíg legyártották, erre teljesen más színeket kaptunk… Jót mosolyogtunk rajta, mert láttuk, milyen jövőnek nézünk elébe a terméktámogatással. Ezután elkezdtük összeállítani a rendszert, hogy mit akarunk ezzel szolgáltatni, mi lenne az a célközönség, amire lövünk, és elkezdtük bejárni a túrákat, hogy lássuk, mi az, amit nyújtani tudunk a Budapestre érkezőknek. Egyeztettünk a Magyar Turizmus Zrt.-vel és a fővárossal, valamint természetesen a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központtal, amely az évek során rengeteg segítséget nyújtott és nyújt máig is.

 

Tetszett nekik ez az ötlet?

Mindenki innovatívnak találta. Olyan lehetőségnek, ami eddig nem volt ebben a kategóriában. Nem akartuk felvenni a versenyt semmilyen már meglévő szolgáltatással, nem akartunk senkinek a tyúkszemére lépni. Mondok egy példát, nem akartunk taxi lenni, mi egyszerűen városnézést akartunk adni – újragondolt környezetben. Megpróbáltunk a főváros játékszabályai szerint játszani. Nem akarok megbántani senkit, de nem abban láttuk a lehetőséget, hogy ittas fiatalokat cipeljünk az éjszakában jobbról balra, hanem meg akartuk mutatni Budapest azon turisztikai kincseit, amit más szolgáltató nem tud a környezeti adottságok vagy a jármű mérete miatt. Akkoriban még nem hittem el, hogy gulyáslevesnek kell lennie egy ilyen túrán, de azóta már tudom, hogy ezt is bele kell építeni – az lett az egyik legkelendőbb túránk. Jelen pillanatban nincs turizmus gulyás nélkül.

 

BPTT_2015_31.jpg másolataVolt még ilyen különleges túrátok?

Próbáltunk olyat is összeállítani, amiben valami kis kedvességet is át tudunk adni a személyiségünkből. Például, amikor a 360 Barban meghívtuk két koktélra őket az egyik túránk keretében. Az egy olyan hely Budapest szívében, amit nem biztos, hogy megtalál egy hazánkba látogató. Egy másik túra keretén belül a vendégünk a magyar borokat kóstolhatja meg egy sajttál kíséretében a DiVinóban. Ezek olyan apróságok, amikkel színesíteni tudjuk a túrát. Vannak olyan csomagok is, amikben a vendég össze tudja válogatni, hogy mit szeretne. A TukTuk igyekszik mindig az igényt kielégíteni.

 

Le lehet inteni az utcán egy ilyen járművet?

Le, de nagyon kicsi az esélye, hogy szabad lesz. Szerencsére az elmúlt évek munkája meghozta a gyümölcsét és ha egy TukTukot látsz, akkor nagy valószínűséggel foglalásra megy vagy már benne is ül a vendég. Nagyon sok munkánk van benne, hogy partnerségben tudunk állni különböző nagy beutaztató társaságokkal, külföldi partnerekkel, incetive és MICE tour operátorokkal, amelyek sokszor hónapokkal előtte lefoglalják a szolgáltatásainkat. Az ilyen vendégeink nagy része a tengerentúlról érkezik, és ők nem egy budapesti városlátogatásra jönnek, hanem Európa-túrára, aminek egy része Budapest, így nekik bőven van idejük lefoglalni azokat a fakultatív programokat, amiket végig szeretnének nézni. Nekünk ez sokat segít a tervezésben. Mindenki „szív-lélek cégnek” gondolja a vállalkozást, és ez meg is látszik a munkánkon. Néha kicsit szeleburdi a csapat, de mindenki szeret itt dolgozni és mi is bőven teszünk azért, hogy a napi vidámság meglegyen az életükben.

BPTT_2015_34SoulFood

Mint egy virág

 

Télen is van igény a TukTukra?

Úgy működik a cégünk, mint egy virág – télen egy kicsit begubózik, de ahogy jön a tavasz, nyílnak a virágok. Robban egyet a természet, robbanunk egyet mi is. A város ugyanolyan szép télen is. Ezt a szolgáltatást nem tudnám elképzelni máshol, úgyhogy baromi hálásak vagyunk Budapestnek. Ha Budapest nem lenne, mi sem lennénk. A fővárosnak, a különféle szervezeteknek, privát- és magánvállalkozásoknak sokéves munkája van abban, hogy a turizmus így fellendült. Olyan szintű az utasnövekmény és az idelátogatók száma, hogy még télen is nagy igény van ránk. Természetesen nem akkora intenzitással, mint a nyáron, de a felkínált forralt bor és pálinka sokat segít. Amikor kijössz egy hotelből, picit fázol, megérkezik egy mosolygós sofőr, és fűthető pokrócot kínál, az sokat segít. A pálinka pedig a lelket is melengeti.

 

Négy éve hét járművel kezdtétek el…

…most tizenkettőnél tartunk. Lehet, hogy valaki erre azt mondja, hogy ez nem olyan nagy növekedés, de egyrészt nem olcsó maga a jármű, másrészt nem minden a pénzről szól, fontos a minőség is. Sőt, ez a legfontosabb. Illetve az, hogy milyen emberekkel dolgozunk együtt, mennyire tudjuk megtölteni a TukTukot üzemórával. Az üzleti szcenáriókat nem nagyon sikerül beváltania az első években a cégnek, de nem adtuk fel, pedig voltak mélypontok, amikor már mindenkinek majdnem mindene benne volt a cégben.

BPTT_2016_22_bazilika

Publikus, hogy hányan vagytok benne?

Most már két tulajdonosa van a cégnek: Domonkos Gábor és én. Nehéz volt a kezdés, mert az első évben mindenki teljes állásban volt mellette máshol. Nekem az első évben három-négyórás alvással teltek a napjaim. Meg kellett felelnem a hétköznapi munkámnak, a maradék időben prezentációkat és dekorációt készítettem, tárgyalásokat és együttműködéseket szerveztem. Aztán eljött az a pont, amikor azt mondtam, ebbe vagy belehalok, vagy belehalok… Választanom kellett. Idén az első olyan telet sikerült „átvészelnünk”, amikor nem termelt veszteséget a cég, így bővülni tudtunk, nőttek a lehetőségeink.

 

Mik a legfontosabb jellemzőitek?

Precízek, pontosak vagyunk, és mindig megfelelő állapotban tartjuk a járgányainkat. Mindig a vendégeink igénye szerint alakítjuk a túráinkat. Szerencsére az elmúlt másfél évben jelentősen megnőtt a belföldi vendégeink száma. Ennek nagyon örülünk, hogy egy budapestinek is tudunk újat mutatni, legyen szó akár egy romantikus vacsora előtti kis városnézésről vagy a nagypapa hetvenedik születésnapjáról. Tényleg maximális a megelégedettség. Büszkén mondhatom, hogy a megközelítőleg ötszáz értékelésünk közül szinte mind ötcsillagos. Ez nagyon nagy büszkeség.

BPTT2

Sikerként könyveled el azt, ahol most tartotok?

Abszolút. Megérdemelt sikerként. Nagyon sok munkát fektettünk bele, és nem állunk meg, mindig jönnek az újabb és újabb ötletek. Most már igazából a kapacitás az, ami gátakat szabhat, valamikor nemet kell mondanunk. Működjenek először ezek jól, utána lehet új kalandokba belefogni.

 

Hol látod magad öt év múlva?
Jó kérdés. Sose lennék olyan, aki a távolból elirányítgat, én inkább munkafüggő vagyok. A napi ügymenet és a cégek irányítása embert próbáló feladat. Ezért jött be Gábor kollegám a rendszerbe, aki az operatív vezetésért felel, és így nagyon sok felelősséget le tud rólam venni. Plusz az irodai kollégák – Gergő, Robi és Orsi – mind csodabogarak. Azt tapasztaltam, hogy aki rosszul gondolkodó ügyvezető, mindig olyan embereket keres maga mellé, akik ugyanazt tudják, ugyanúgy értenek csak hozzá, de ha pont ugyanolyan képességű emberek vannak egy csapatban, az mindig gyengébb lesz. Ezért van olyan nálunk, aki egy picit szabadabban gondolkodik, de van például matematikusunk és szociológusunk is, és ez a felépítés sikeresen működik. Remélem, így is marad. Úgy érzem, az elmúlt négy év munkájának most, ebben az évben van a fordulópontja, hogy meglássuk, mit tud a rendszer.