Itt vagyok

Galambos fivérek azaz a budapesti kézműves jegek úttörői.

A Galambos fivérek a budapesti kézműves jegek úttörői. Máté és Ádám egy pincéből indított vállalkozásból nőtte ki magát olyannyira, hogy ma már gyakorlatilag saját piaccal rendelkeznek.

Jég

Honnan jött a jégvágás ötlete? Nekem eszembe nem jutott volna ilyesmi…

A jégvágás, vagy kézműves jég ötlete egész egyszerűen egy Instagramra kirakott videóból jött. Ekkor még mindketten egyetemisták voltunk. Ez a videó egy amerikai cég munkatársainak a promója volt, akik  teljesen tiszta és hatalmas jégtömböket fagyasztottak, majd vágtak fel kisebb kockákra és hasábokra. Az ötlet tehát egész egyszerűen innen jött, majd kaptunk apukánktól is tanácsokat, és elkezdtük beleásni magunkat a jégkészítésbe, Ádám főleg, hiszen ő erről írta a szakdolgozatát is. A szakdolgozat segítségével alaposan megismertük Magyarországon a jég piaci helyzetét.  Bementünk személyesen a bárokba, szállodákba, hogy információt gyűjtsünk arról, hogy van-e egyáltalán igény ilyesmire Budapesten. Mindenki támogatott minket, hogy kezdjünk bele a vállalkozásba. Nagyon sokat köszönhetünk a családunknak, hiszen a vállalkozás egy pincében kialakított kis helyiségből indult. Minden ötletünkhöz pozitívan álltak, és végig támogattak a törekvéseinkben.

Mesélnétek nekem egy picit arról, hogy mit is csináltok pontosan?

Jeget! (nevetnek – a szerk.) Kézműves jeget egészen pontosan, ahogy mi hívjuk. Ennek a készítése egy hatalmas 150 kg-os tömb lefagyasztásával kezdődik. Ez körülbelül 3-4 nap alatt fagy meg. Miután kész, elkezdjük láncfűrésszel kisebb darabokra vágni, amiket már tudunk kézzel mozgatni és nem kell hozzá gépi segítség. Ezeket a kisebb tömböket egy asztali fűrésszel a kívánt méretekre vágjuk, amire a vásárlóknak szüksége van. Ez természetesen a megrendelő igényétől függ. Ettől, hogy helyre szabottan vágjuk le a kockákat és hasábokat, nagyon exkluzívvá vált a kézműves. Emellett a sima kocka, illetve zúzott jeget is gyártunk. Ezek egy japán jéggéppel készülnek, ami folyamatosan gyártja a jeget és nekünk ezt már csak csomagolni és kiszállítani kell. Egyelőre csak ketten vagyunk a vállalkozásban, így minden egyes lépést a gyártástól a kiszállításig magunk végzünk.

Mennyire erős a konkurencia Magyarországon? Sok a versenytárs?

A konkurencia nagyon erős Magyarországon, de mi a kézműves jéggel próbáltuk egy kicsit más szegmensét megközelíteni a jégkészítésnek. A gép pedig, amivel a sima kocka és zúzott jeget gyártjuk, teljesen más minőséget képvisel, mint amit eddig a piacon lehetett kapni. Nyilvánvalóan sokan ismerik Magyarország elsőszámú jéggel foglalkozó cégét, akik nagyon jó szolgáltatást nyújtanak és hosszú évekre visszamenő munkatapasztalattal rendelkeznek. Úgy gondoljuk, hogy a vásárlóknak meg kell adni a választás lehetőségét a piacon és egy egészséges piaci versenyt kialakítani.

Kikből állnak a megrendelőitök?

Az általunk készített kézműves jégre olyan bároknak, szállodáknak és éttermeknek van szüksége, akik követik a trendet és szeretnék a lehető legtökéletesebb szolgáltatást nyújtani a vendégeiknek, akkor is ha ez befektetést igényel a részükről. Azt szeretnénk elérni, hogy a kézműves jég ne csak a tophelyeknek az igénye legyen, hanem egy mindenki által ismert, keresett termék váljék belőle. Habár a kocka és zúzott jegünk egy magasabb minőséget képvisel, árban próbáltuk a kialakult piaci árral egy szinten pozícionálni. Így szeretnénk a vendéglátóhelyeket ösztönözni arra, hogy ugyanazért az árért egy esztétikusabb, jobb minőségű jeget vásároljanak.

Többször szóba hoztátok ezt a speciális jégkészítő gépet. Mi ez pontosan, mit kell róla tudni?

Úgy hívják, Hoshizaki. Annak idején végignéztük szinte az összes lehetőséget, hogy milyen jéggéppel dolgozzunk és mindenhonnan azt hallottuk, hogy a legjobb helyeken Hoshizaki gép által készített jeget használnak. Azt nem állítjuk persze, hogy ezek a legolcsóbb gépek a piacon, sőt ennek inkább az ellenkezője az igaz. Mindenképpen szerettünk volna megmaradni a magas minőségnél és a Hoshizaki jéggép valóban a kategóriájának a Ferrarija. Ez a gép attól jobb a többitől, hogy ez valóban szabályos kocka alakú jeget gyárt, tehát esztétikailag sokkal szebb mint egy kúp, henger vagy bármilyen más alakzat. A jégkocka pedig teljesen tiszta és átlátszó, nem fehér. Nagyon szeretünk ezzel a termékkel dolgozni.

Milyen sikereket értetek el, amióta elindult a vállalkozásotok?

Talán azt nevezhetjük sikernek, hogy létrehoztunk egy olyan vállalkozást, amit mindketten imádunk csinálni és a magunkénak érezhetünk. Örülünk neki, hogy sikerült elköltöznünk a családi ház alagsorából egy erre megfelelően kialakított, tágas és profi jégkészítő műhelybe. A kézműves jégből mindent eladtunk az előző hat hónapban, illetve folyamatosan növeljük a kapacitásunkat kocka és zúzott jég terén. Szerencsére az utóbbi egy évben nem nagyon kellett vásárlókat keresnünk és helyeket meggyőznünk arról, hogy minket válasszanak, és rendeljék tőlünk a jeget. A legnagyobb siker talán az, hogy sikerült egy olyan újdonságot bevezetni számos vendéglátóegységben Budapest belvárosában, amit korábban nem nagyon láttak, ismertek.

Milyen terveitek vannak az elkövetkező öt évre?

Felmértük a terepet a külföldi országokban és tudjuk, hogy merre lehetne potenciálisan terjeszkedni, de egyelőre próbálunk Budapestre koncentrálni. A külföldi terjeszkedés gondolata előtt mindenképpen Magyarországon szeretnénk eljutni más nagyvárosokba, de ez még a jövő zenéje. A legfontosabb számunkra, hogy tovább tudjuk növelni a kapacitást és minél több hellyel megismertessük a kézműves illetve a Hoshizaki-jég által képviselt minőséget. A következő időszakban szeretnénk fejleszteni a vállalkozást minden téren, hiszen bőven van hova fejlődni. Most érezzük úgy, hogy eljutottunk egy olyan szintre, ahol már ketten kevesek vagyunk, és szeretnénk növelni a cégben a munkaerőt.

Budapest hozzáadott a gyors növekedéshez?

Teljes mértékben. Nem igazán találhattunk volna jobb helyet a világon erre a vállalkozásra. Tudjuk, hogy fővárosunk most már nemzetközileg is híres az éjszakai életről és a vendéglátásról. Jobbnál jobb vendéglátóhelyek tömege található meg a belvárosban, így nem volt nehéz potenciális vevőkre találni. Talán még az is említésre méltó, hogy a belvárosban lévő helyek milyen kapcsolatban állnak egymással, támogatják egymást, és ha megjelenik egy új jeges a piacon, annak hamar elterjed a híre. Így történt ez velünk is, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy Budapest nagyban hozzáadott a vállakozás sikeréhez. Egyelőre, ahogy azt már említettük. csak a fővárosba szállítunk ki a hét minden napján, és éppen most bővítettük a kapacitásunkat, így fel tudunk venni a következő időszakban új helyeket is.

IMG-0853