Itt vagyok

Ezer közül is felismerhető, színtiszta magyar brand

Mezei Istvánnak volt egy egyszerű kívánsága. Órát szeretett volna vásárolni magának. Ám mivel nem volt olyan, ami tetszett volna neki és megengedhette volna magának, úgy döntött, készít egyet ő. Így kezdődött el az Evolvens Budapest története, amely az első eladott órától eljutott odáig, hogy ma már 500 új termék ötlete vár megvalósulásra. Ismerjék meg a márka történetét!

 

Honnan jött az ihlet, hogy órákat gyártsatok?

Onnan indult az egész, hogy akartam vásárolni egy órát. Sajnos a probléma az volt, hogy az az óra nem a pénztárcámra volt tervezve. Mint egy villám, belém csapott, ha egyébként alkatrészgyártással, kamerastabilizátorokkal foglalkozunk, akkor miért ne lehetne órát is gyártani. Azóta tart ez a szeretet a készítése iránt. Természetesen rengeteget fejlődtünk a kezdetektől, most már többen vagyunk a csapatban, de amikor elkezdtem a fejlesztést, akkor még teljesen más irányból közelítettem meg ezt a technológiát. Az első pillanat, amikor eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni 2012-ben volt. Emlékszem, teljesen egyértelmű érzés volt, ami hatalmába kerített. Mindenképpen meg akartam csinálni az órát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMost, hat évvel később, hány fős csapattal dolgozol?

Jelenleg négyen vagyunk. Eléggé sokrétű az a munkaterület, amit végzünk. Az óráknak a tervezését és a fő irányvonalát én határozom meg, illetve a készre szerelése szintén az én feladatom. Ezen kívül azonban vannak olyan folyamatok, mint például az alkatrész-előkészítés, marketing-tevékenység, weboldalkészítés, valamint a műszaki dokumentáció készítése, amit most már kénytelen vagyok másra bízni. Remélem, leszünk még sokkal többen is!

Az Evolvens Budapest vásárlóközönsége igen sokrétű, de leginkább a 38 és 55 évközötti korosztály a célközönség. Nagyon sokszor azonban meglepően fiatal vásárlóik vannak, akik egész egyszerűen összegyűjtik a pénzt egy ilyen karórára.

 

Sok kihívással járhat ennek a koordinálása, mi volt az elmúlt időszak legnehezebb része?

Ez egy jó kérdés, mert nem hiszem, hogy volt olyan pillanata a termékfejlesztésének, ami ne lett volna nehéz, de az egyik legkomplexebb és legnehezebb feladat a mutatók fejlesztése és ezeknek az elkészítése volt. Rengeteg prototípust készítettem, piackutatást végeztem. Csak a mutatók miatt, 2014-ben kiutaztam Svájcba a Baselworld nevű nemzetközi óra- és ékszerkiállításra, hogy olyan gyártót találjak, amely képes egyedi mutatókat előállítani. Itt olyan horribilis összegekről és nagy mennyiségekről kaptam ajánlatokat, hogy más úton kellett elindulnom.

Sikerült?

Úgy érzem, igen. A mutatók gyártástechnológiájának kidolgozása több mint egy évig tartott. Az eredmény azonban kárpótol mindenért.

Budapest, a folyamatos pozitív üzenet

 

Miért tartjátok fontosnak, hogy benne legyen a Budapest szó a márkátok nevében?

Ez talán az egyik legfontosabb eleme a brandnek. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt ténylegesen itthon tudtuk létrehozni. Amikor elkezdtem a fejlesztést, sokan megmosolyogták a projektet, hogy teljesen öngyilkosság Magyarországon óragyártásba kezdeni, de az egész egy szerelem volt. Nem feltétlenül üzleti alapon történt. A Budapest szóval egy folyamatos pozitív üzenetet tudunk küldeni. Ez a szó erősen hozzájárul ahhoz, hogyha valaki ilyen órát vásárol, az büszke arra, hogy egy olyan termék birtokába kerül, ami ténylegesen Budapesten, Magyarországon készül. Továbbra is az a célom, hogy minden óránkban megjelenjen a főváros neve.

Mitől ilyen különleges számodra, mit ad neked Budapest?

Itt születtem, számomra evidens, hogy itt készítem az órákat. Ugyanakkor az az igazán izgalmas ebben, hogy Budapesten rengeteg olyan cég, megoldás elérhető, ami hozzájárult ahhoz, hogy ez az óra elkészülhessen. Az óra legtöbb alkatrésze ténylegesen Budapesten készül. Nagyon sok olyan vállalattal dolgozunk együtt, amelyek korábban nem is tudták, hogy képesek ilyen minőségű és – egyes esetében – ilyen precíz alkatrészek előállítására. Budapest egy folyamatos pezsgés, az óráknak tükrözniük kell ezt a hangulatot, lendületet.

evolvenskicsi1

Van olyan hely, ahol könnyebb lenne megvalósítani az álmotokat?

Biztos vagyok benne, hogy például Svájcban könnyebb lenne ilyen jellegű vállalkozásba kezdeni. Itt nagyon nehéz a kommunikáció a különböző beszállítókkal és gyártókkal. Igen sok olyan hely lehet a világon, ahol ezt a fajta tevékenységet és fejlesztést sokkal egyszerűbb lenne elvégezni. A fejlesztés olyan folyamat volt, amelyben állandóan dacolni kellett ezzel a problémával. Mivel már csak azért sem engedünk abból, hogy Budapesten készül, ezért ez pluszt ad hozzá.

Mennyire keresettek a termékeitek?

Az eladott órák számát tekintve után bátran állíthatom, hogy épülőben van egy olyan Evolvens Közösség, amely mára több száz főt számlálhat. Nagyon sok esemény támogatói voltunk az óráinkkal, amelyek fő célja nem az értékesítés volt. Ilyen például a 2017-es budapesti Judo Világbajnokság, ahol szponzorként voltunk jelen. Nagyon izgalmas időszak volt!

Az első eladott óra varázsa

 

Milyen újdonságok vannak tervben?

Több ötletünk is van. Van egy nagyon izgalmas projektünk, ami magát a Szabadság hidat formálja órába. Ez már eléggé előrehaladott állapotban van, több mint két év fejlesztés után. Nagyon fontos lenne készítenünk egy olyan órát, ami sokkal jobban kötődik Budapesthez. A Szabadság híd olyan eleme Budapestnek, ami annyira egyedi és egyértelmű, hogy vétek lenne nem dedikálni neki egy órát.

Valóban izgalmasan hangzik! Más irányba is terveztek nyitni?

Sok elképzelésünk van a jövőre nézve, ezek közül sok mindent még nem árulhatok el, de talán azt elmondhatom, hogy egy új női kollekciót szeretnénk piacra dobni, illetve tervben van svájci szerkezetű órák készítése is. Ez még egy kicsit távlati terv, de mindenképpen szeretnénk fejlődni abba az irányba, hogy nemzetközi szinten is releváns és elismert óramárka legyen az Evolvens.

A márka történetének pillanatai közül melyiket neveznéd meg a legjobbnak?

Olyan ember vagyok, aki mindig fejleszteni, előállítani szeret. Nekem mindig az a legjobb pillanat, amikor egy épülő prototípusnak az alkatrészeit kézbeveszem és el tudok kezdeni dolgozni. Ilyen szempontból azért is fejlesztünk több órát, hogy sok örömteli pillanatunk legyen. Amit mégis kiemelnék, az az első eladott óra pillanata. Ez azért volt nagyon fontos, mert itt kezdett el egy kicsit megfogalmazódni bennem az, hogy van értelme és létjogosultsága ennek a kezdeményezésnek. Az első eladott óra, illetve az első jelentős érdeklődő, egy kisebb mérföldkő volt.

Miben tudtok mást mutatni, mint a többi brand?

Magyarországon, úgy tudom, mi vagyunk az egyetlenek, akik széria-óra gyártásával foglalkoznak. Természetesen egy design-termékről van szó. Nehéz ezt megfogalmazni, mert ahogyan mi eljutottunk erre a szintre, az lehetséges, hogy nem az a szint, amit egy több millió forint értékű svájci, egyedileg készített karóra nyújt, de mégis azt gondolom, azzal, hogy ezt itthon tudtuk elkészíteni, önmagában pozitív érték. Minden órából limitált száz darab készül, ami külön kiemeli az értékét egy-egy modellnek. A design tekintetében nagyon sok olyan visszajelzést kapunk, hogy valóban van az óráknak egy olyan egyedi megjelenése, hogy ezer óra közül is meg lehet különböztetni az Evolvens Budapest termékeit.

Jelenleg több mint 500 óra terve van teljes mértékben kidolgozva, ami arra vár, hogy valamikor megvalósuljon.

Milyen érzés ilyen dicséretet hallani?

Természetesen nagy öröm. Megerősít abban, hogy kitartsunk a jelenlegi arculat mellett. Nagyon fontos megemlíteni az egyediséggel kapcsolatban, hogy van lehetőség az óra hátlapjára a vevő aláírását vagy monogramját gravírozni. Ezt korábban el akartuk hagyni, mert jelentős logisztikai feladatot igényel, de a vásárlók annyira szeretik, hogy mindenképpen megtartjuk ezt az opciót.