Itt vagyok

Évekig is hordhatjuk még a maszkot a járványügyi szakértő szerint

Mary Ramsay, az angliai Public Health immunizálási vezetője szerint az alapvető intézkedések mindaddig érvényben maradhatnak, amíg más országok is sikeresen el nem végzik az oltási programot.

Azt is elmondta, hogy a sok látogatós események megrendezése még az átoltottság mellett is gondos körültekintést és világosan lefektetett biztonsági szabályokat követel majd meg. A védelmi titkár nem zárta ki, hogy meghosszabbítják a külföldi üdülési tilalmat is.

A szakértő a BBC One Andrew Marr Show-jának elmondta, hogy a külföldi utazás tervezgetése és foglalása most „korai és potenciálisan kockázatos” lenne.iStock-1218738640-1140x760

Az oltás a kulcs

Az Egyesült Királyságban sorra döntik az egy nap alatt beadott vakcinák számának rekordját. Cikkünk megírásakor a legjobb számokat március 20-án hozták, aznap 844 285 oltást adtak be.

Dr. Ramsay szerint sokan az, hogy az emberek többsége elfogadta az olyan korlátozásokat, mint az arcmaszk viselése zsúfolt helyeken, vagy a társadalmi távolságtartás, lehetővé tette, hogy a járvány alatt is működőképes maradjon a gazdaság.

Szerinte „az emberek már megszokták ezeket az alacsonyabb szintű korlátozásokat, és együtt tudnak élni velük, ha cserébe a gazdaság továbbra is kevésbé szigorú korlátok mellett működhet”.

Mi a helyzet itthon?

A szakértők itthon is türelemre intenek. Az optimista nézetek szerint már szabad nyarunk lehet, de még mindig sok a kérdés. Egyelőre nem világos, hogy például az oltási igazolványok biztosítanak-e többletjogokat, és ha igen, milyeneket. Például utazhatunk-e külföldre is és megtarthatják-e már a tömegrendezvényeket. Az biztos, hogy a legnagyobb fesztiválok elmaradnak, ők nem merték megkockáztatni a szervezés megkezdését.

Az iskola a jelenlegi állás szerint áprilisban újraindul, de vannak, akik ezt is korainak tartják. Vannak epidemiológusok, akik szerint nem is szabadulhatunk addig a járványtól, amíg a gyerekek nincsenek beoltva. Márpedig ezt a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb az ősszel kezdhetik meg, és akkor is csak a kiskamaszok körében.