Itt vagyok

Épül a hamis Titanic

Megépül a Titanic pontos mása, de vajon kíváncsi-e még bárki az efféle megareplikákra? Eddig jobbára bukott történeteket ismerünk, de a nosztalgia ereje igazolhatja a befektető igazát.

A rögtön az első útján jéghegynek ütköző, majd rövid idő alatt elsüllyedő óceánjáró mindig is izgatta az emberek fantáziáját. Persze nem az RMS Titanic volt az első hajó, amely elsüllyedt a történelem folyamán, de amikor neves társasági előkelőségek potyogtak bele a jéghideg óceánba, arra azért mindenki felkapta a fejét. Az érdeklődés ma sem csitul. E felismerés mentén a China Seven Star Energy Investment Company 165 millió dollárból (1,1 milliárd jüanból) kezdte meg a hajó replikájának építését, immár kissé melegebb vizekre evezve, méghozzá a kínai Jangce folyóra.

Ez a copy/paste hajó nem megy majd sehova, múzeumként, étteremként, legfőképpen pedig szállodaként várja mindazokat, akik örömmel fizetnének nem is keveset (egy elegánsabb szobában 310 dollárról indul egy éjszaka/fő), hogy a századfordulós elit bőrébe bújjanak, azaz pont úgy pihenjenek, és azt egyék, tegyék, mint az akkori utasok. A kivehető szobák száma pont annyi lesz, amennyi az 1912-ben Southamptonból indult járművön volt. A hamis Titanicon minden pont ugyanúgy fog kinézni, mint az eredeti példányon a híres faragott főlépcsőháztól kezdve a báltermen át a hajókürtig bezárólag.

567AB6FA-DD3B-46F9-AB3A-6504CFC04E35

Bár az eredeti tervrajzokat használják sorvezetőnek, még így is több időt visz el a kivitelezés, mint amennyibe az eredetit telt összeszerelni: jelenleg hat évet mondanak a nyitásig. A Titanic II-re évi 5 millió látogatót várnak, ezzel pedig Szecsuán tartomány legvonzóbb attrakciójának számít majd egy élménypark ékköveként – adta hírül a The Gentleman’s Review.

A befektető, Su Shaojun a jó üzleti ötlet mellett az akkori világ legnagyobb hajójának emlékét is életben kívánja tartani ezzel, ezért is fontos, hogy még a kilincsek is pont úgy nézzenek ki, ahogy az eredetin. Az élményt pedig nemcsak a korhű menüvel próbálják fokozni, de lesz működő gőzmotor is, hogy a vendégek tényleg úgy érezzék, mintha a nyílt tengeren haladnának éppen New York felé – 1000 kilométerre bármiféle tengerparttól.