Itt vagyok

Elképesztő dolgok történnek velünk alvás közben: ezen múlik, hogy emlékszel-e az álmaidra

Egy ember élete során elég sok időt tölt alvással. Így van ez rendjén, szükségünk van a pihenésre, de gondolkodtál már azon, min múlik, hogy valaki emlékszik-e arra, mit álmodott? Vagy egyáltalán mi történik abban a 7-8 órában, amíg alszunk, és mi történik a testünkkel ez idő alatt? Merüljünk el együtt az álmok különleges világában.

A legtöbben álmodunk, függetlenül attól, hogy emlékszünk-e rá, vagy sem. Éjjelente akár 4-5 álmunk is lehet, attól függően, hány órát alszunk. Az élénk álmok a REM-fázisban fordulnak elő, ez a gyors szemmozgásos álomszakasz.

Amikor valaki alvás közben a non-REM-szakaszból átlép a REMbe, a következő folyamatok mennek végbe a testében:

  • gyors szemmozgások jelennek meg, tehát hiába csak csukva a szem, folyamatos mozgásban van
  • megszűnik az izomtónus
  • szaporábban lélegzünk
  • gyorsabban ver a szívünk
  • megemelkedik a vérnyomásunk
  • ilyenkor az agyi tevékenység hasonló, mint az ébrenlét esetén

Egy teljes, 8 órás alvás során akár ötször is átmehetünk a REM-szakaszon, így ez kétórányi potenciális álmodást jelent. Általában azok tudják hajszálpontosan felidézni álmaikat, akik alvás közben felébrednek néhány másodpercre, így frissebben ott marad a memóriájukban az, ami álmukban történt, de erről majd később.

Álmunkban a prefrontális kéreg – ami az agyunk gondolkodás központja – nem működik teljes kapacitással. Például nem tesz különbséget a valóság, és az illúzió között, ezért tűnik álmunkban ésszerűnek minden bizarr történés. Felébredve felidézhetjük, milyen furcsa dolgokat álmodtunk, erre viszont nem mindenki képes.

kep8

Kik emlékeznek az álmaikra?Azok, akik többnyire emlékeznek az álmaikra, az éjszaka folyamán gyakran felébrednek, mikroébredésekkel. Amikor az agyunk felébred, aktiválódik az emlék eltároló folyamat, így ha épp közben ébredünk fel, nagyobb eséllyel emlékszünk az álmunkra. Egyes kutatások szerint a nők sokkal élénkebben fel tudják idézni az álmokat, mint a férfiak, de az emlékező képesség függhet a szervezet noradrenalin szintjétől is: a magas hormonszint lehetővé teszi, hogy a rövid távú memóriából az álmok átíródjanak a hosszú távúba.

kep88