Itt vagyok

El Salvador egy „Bitcoin várost” épít egy vulkán tövében – A futurisztikus város nem vet ki adót, és geotermikus energiával fog működni.

Ez év közepén, júniusban El Salvador törvényt fogadott el, amely törvényes fizetőeszközként ismeri el a bitcoint az országban. Míg ez aggodalmakat váltott ki a különböző banki szervezetekben és a kriptovaluta ellenzőiben, a közép-amerikai ország bejelentette, hogy egy “Bitcoin” kiépítését tervezi. City” egy vulkán tövében, kezdetben bitcoinnal fedezett kötvényekből finanszírozva. A bejelentést Nayib Bukele elnök tette szombaton egy bitcoin konferencián. A Bitcoin City a Conchagua vulkán közelében épül fel, amely Salvador délkeleti részén, a Fonseca-öbölben található. A tervek szerint a leendő város a geotermikus energiát fogja hasznosítani a város és a Bitcoin bányászat energiaellátására. „Fektessen be itt, és keressen annyi pénzt, amennyit csak akar” – mondta Bukele. “Ez egy teljesen ökológiai város, amely működik, és egy vulkán táplálja az energiát.”

 Bitcoin 2A Facebookon / @Fernando Romero

 Bukele elnök nem említette, hogy a város építésének időpontját mikor kezdik meg, és határidőt sem adott annak befejezésére. Úgy becsülte azonban, hogy a nyilvános infrastruktúra nagy része körülbelül 300 000 Bitcoinba kerülne. „Lakónegyedek, kereskedelmi területek, szolgáltatások, múzeumok, szórakozóhelyek, bárok, éttermek, repülőtér, kikötő, vasút – minden, ami a Bitcoinnak van szentelve” – mondta a 40 éves férfi. Az ország mintegy 1 milliárd dollárt tervez gyűjteni egy „Bitcoin Bond”-on keresztül a Blockstream-mel, a digitális eszközök infrastrukturális vállalatával együttműködve. A befolyt összeget bitcoinok vásárlására, valamint az energetikai és bitcoinbányászati infrastruktúra gondozására fordítják.

 bitcoin 3Nayib Bukele El-Salvador elnöke egy rendezvényen bejelentette a Bitcoin városát. A Facebookon / @Fernando Romero

 Bukele azt tervezi, hogy Salvadort a következő nagy adóparadicsommá alakítja, és a legális kereskedést nem nyomon követhető kriptovalutákkal jelentős értékesítési pont lesz. A Bitcoin szeptember óta az amerikai dollárral együtt legális fizetőeszköz, és az elnök azt reméli, hogy ezzel a lépéssel fellendítheti az ország gazdaságát. Az ország polgárai azonban megosztottak a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételével kapcsolatban, és néhányan aggódnak a bűnözői tevékenységek növekedése miatt. Érdekes lesz látni, hogyan alakul a történet.

Forrás: luxurylanches.com