Itt vagyok

Egy ritka, 1950-ben írt Albert Einstein levél, amelyben megcáfolja a bibliai teremtéstörténetet, 125 ezer dollárért lehet eladni.

A legendás fizikus, Albert Einstein rendkívül ritka levele, amelyet a világegyetem teremtéséről írt, most először kerül eladósorba. A levelet az amerikai The Raab Collection autográf-kereskedő árulja, és 125 000 dollárra becsülik. Az 1950. április 11-én írt levelet német nyelven írta egy ismert rabbi és vallástanárnő feleségének, Martha Munk asszonynak, amelyben megcáfolta a világegyetem bibliai teremtéstörténetét, és arra utalt, hogy Isten nem teremthette azt. A levélben Einstein megosztja véleményét, miszerint egy tudós nem hihet a Tóra teremtéstörténetében, a Genezisben, azt állítva, hogy a tudomány “felváltja és felülírja” az ilyen vallási elképzeléseket.

A levelet a modern fizika atyja válaszul írta arra a levélre, amelyet Munkné küldött, és amelyben egy amerikai zsidó diákcsoport nevében tett fel kérdést. Az 1950 márciusának végén küldött levelében ezt írta: “Egy vallásról szóló előadássorozat hallgatóinak nevében szeretném megkérdezni Öntől, hogy Ön szerint lehetséges-e egy modern tudós számára, hogy a világ Isten, egy magasabb hatalom általi teremtésének gondolatát összeegyeztetje tudományos ismereteivel”.

Az évek során Einstein számos levelét és személyes tárgyát csillagászati összegekért árverezték el.

“Aki többé-kevésbé képzett a tudományos gondolkodásban, annak idegen a kozmosz (eredeti értelemben vett) vallásos teremtése, mert mindenre az oksági feltételesség mércéjét alkalmazza” – válaszolt Einstein a levélben. “Ha azonban a Bibliát szimbolikusan [metaforikusan] értelmezzük, akkor már nem világos, hogy Isten valójában személynek tekintendő-e”. A levél a New York-i Brooklynból íródott, egy évtizeddel azután, hogy Einstein amerikai állampolgár lett, miután 1933-ban elhagyta Németországot, nem sokkal azután, hogy Adolf Hitler náci pártja megkezdte a zsidóüldözést.

A Raab-gyűjtemény közleménye szerint a levelet Munkné leszármazottaitól szerezték meg, és soha nem adták el nyilvánosan. “Az érzés, amit érzek, amikor egy ilyen, a 20. század nagy vitáját személyesen és tudományosan is megidéző, Albert Einstein tollából származó írást látok, egyszerűen csak tiszta izgalom” – mondta Nathan Raab, a Raab Collection elnöke. Még 2018-ban Einstein egy 1954-es, Eric Gutkind filozófusnak címzett levelét, amelyet gyakran “Isten-levélként” emlegetnek, bő 3 millió dollárért árverezték el. Ebben a levélben Einstein Istenről, a Bibliáról és a judaizmusról írt gondolatait.

Forrás: luxurylaunches.com