Itt vagyok

Egy Patek vagy egy Audemars Piguet még csak meg sem közelíti. A Rolex Daytona értéke elképesztő mértékben, 10 000%-kal nőtt az eredeti, 1963-as bemutatkozása óta. Ez az évjárat minden más órát felülmúl, amikor az értéknövekedésről van szó.

Ha csúcskategóriás időmérőkről van szó, nagyon kevés luxusóragyártó közelíti meg a Rolexet, ami a kívánatosságot és a márkaértéket illeti. Valójában sokan egyszerűen csak azért választják a Rolex órák megvásárlását, mert befektetési lehetőségként rendkívül jól teljesítenek. A Bob’s Watches online kiskereskedő által tavaly elvégzett tanulmány kimutatta, hogy a Rolex órák az elmúlt 10 évben rendszeresen felülmúlták az olyan hagyományos befektetési lehetőségeket, mint az ingatlan, az arany, sőt még a részvények is. Bár a közelmúltban az összes nagy csúcskategóriás óragyártó másodlagos piacán árkorrekcióra került sor, úgy tűnik, hogy a vintage órák értékét ez nem érintette. A jelenlegi gazdasági bizonytalanságok ellenére a gyűjtők még mindig több száz és több ezer dollárt adnak ki bizonyos vintage órákért, gyakran új eladási rekordokat döntve.

Érdekes módon a Rolex után nem a Patek Philippe, hanem az Audemars Piguet Royal Oak kerül fel a listára.

Tim Harrison, a brit Watch Pilot társalapítója és óraszakértője nemrégiben készített egy elemzést azzal a céllal, hogy kiderítse, melyek azok az órák, amelyek a legnagyobb mértékben értékelődtek fel, összehasonlítva az eredeti kiskereskedelmi árukat azzal, amennyiért jelenleg a másodlagos piacon és az aukciókon elkelnek. Meg kell jegyezni, hogy a kutatás az inflációval kiigazított eredeti kiskereskedelmi árakat tartalmazza, míg a különböző modellek jelenlegi értékét a legszebb, árrekordokat döntő példányok aukciós áraiból származtatta. Mindazonáltal Harrison kutatása képet ad arról, hogy a legkívánatosabb vintage órák némelyike az idők során mennyit értékelődött fel.

Minden meglepetés nélkül a piramis csúcsán álló modell a Rolex Daytona. Harrison elemzése szerint a Rolex ikonikus időmérője elképesztő, 9639%-os értéknövekedést ért el az 1963-as eredeti bemutatkozása óta. Az 1960-as években 2500 dollár körüli (inflációval kiigazított) áron értékesített időmérő már több mint 300 000 dollárt ér. Ennyi pénzt hajlandóak kifizetni a gyűjtők egy olyan Rolex óráért, amely hat évtizeddel ezelőtti bemutatkozásakor még csak nem is volt túl népszerű. Vannak azonban olyan történelmi jelentőségű Daytonák, amelyeket több millió dollárért árvereztek el, köztük a hollywoodi legenda, Paul Newman személyes Rolex Daytonáját, amely 2017-ben rekordot jelentő 17,8 millió dollárért kelt el.

Paul Newman Rolex 6239-es Rolexe rekordokat döntött, amikor 2016-ban 17,1 millió dollárért kelt el.

A 20. század elején a Rolex kronográfok sosem voltak olyan népszerűek, mint a márka háromkezes modelljei. A legtöbbjük hagyományos, klasszikus tokban elhelyezett, harmadik féltől származó kaliberekkel érkezett. Ez volt 1955-ben, amikor piacra dobták a Reference 6234 kronográfot, amely nem viselte a “Cosmograph” vagy “Daytona” márkajelzést a számlapon. Ezekből az órákból 1961-ig mindössze 500 darab készült, mielőtt megszüntették volna a gyártását, de ez lett az ikonikus Daytona modell előfutára. 1963-ban a Rolex bemutatta az első Daytona modellt, amely a floridai Daytona International Speedwayről kapta a nevét. A Rolex és a versenypálya egy évvel korábbi hivatalos partnerkapcsolatának tiszteletére készült, és a svájci gyártó motorsportban való részvételének alapjává vált.

Ha az abszolút megtérülésről van szó, a lista második helyén a Rolex Submariner áll.

Harrison listáján közvetlenül a Daytona mögött a Rolex Submariner áll, amely elemzése szerint 3586%-kal értékelődött fel azóta, hogy 1953-ban eredetileg a világ első búvárórájaként bemutatták. Egy régi Submariner, amelyet a 70-es években alig több mint 200 dollárért adtak el, manapság könnyen több mint 30 000 dollárért kelhet el. Míg az első két helyen a rendkívül kívánatos Rolex modellek állnak, a harmadik helyen az Audemars Piguet Royal Oak áll. A gyakran a világ első luxus sportórájának tartott ikonikus óra 1972-es bemutatkozásakor segített megmenteni az Audemars Piguet-t a csődtől. Harrison kutatásai szerint a svájci óra értéke 2456%-kal nőtt.

Forrás: luxurylaunches.com