Itt vagyok

Buttons&Bows

 

Los Angeles belvárosa pont olyan, mint azok a színes-labdafürdők, amikbe a kisgyerekek belecsúszdáznak. A ma már inkább művészetként, mintsem huligánkodásként értelmezett falfirkák valóságos street artként funkcionálnak. Fények, színek, formák mindenhol. Csodálatos összevisszaság. A kaotika nem csak a hangulatos kis utcákon van jelen, hanem üzletekben is. A puccos, letisztult, szigorúan koordinált üzletterek mellett megjelent a spontaneitás.

Egyik favorit a Buttons&Bows, azaz „Gombok és Masnik”, LA nyüzsgő belvárosában.
A butik olyan, mint egy elvarázsolt palota, titkos, zsúfolt padlásszobája. Chanel, Louis Vuitton, Betsy Johnson, Oscar De La Renta és egyéb dizájner holmik. Amiért külön imádjuk, az a ma óriási népszerűségnek örvendő, bűbájos vintage stílus.

bb3

Az üzlet tulajdonosai és ihletői Karen Marley (Bob Marley lánya, igen ANNAK a Bob Marley-nek) és Monique Aquino (aka „Mo”) épp olyan bűbájosak, mint a butik elnevezése.
A Button&Bows lassan két éve, hogy megnyitotta mágikus kapuit, népszerűsége elképesztő. Az ember nem pusztán vásárolni tér be, hanem tökéletes hely az álmodozáshoz, olyan, mintha egy másik dimenzióba csöppennék.

bb2

Az egész helyiséget a vintage szellemisége járja át: infantilis, vidám, kislányos atmoszféra, keverve egy adag merészséggel. Vinatge-hez méltó kosárkák, fémdobozkák, virágminta, meleg színek, pici kövek, cserepek. Átjárja az üzletet az antik légkör, de helyet kap az extravagancia.

bébé

bébé2

bébé3

bébé4

Egy ilyen hely megálmodásához olyan kreativitás és életszemlélet szükséges, ami nincs minden második, utcán sétáló embernek. Úgy éreztük, muszáj megtudnunk Karen és Mo történetét.

Hogyan találkoztatok?
Karen: Vagy hat éve, közös ismerőseink jóvoltából. Elmeséltem neki, hogy szeretnék saját üzletet nyitni. Mivel nagyon hasonló ízlésünk van, ez már egy közös pont volt, elkezdtünk tervezni. Persze nem egyik napról ment a másikra, mindez évek munkája volt.
Mo: Én blogként kezdtem a Buttons&Bow-t. Eleinte csak ötletekkel inspiráltam az olvasókat, majd, mivel pénzre volt szükségem, elkezdtem a saját ruháimat értékesíteni, amihez platformként szolgált a blogom. Nagyon tetszett Karen stílusa, aki elmesélte, hogy meg akar szabadulni felesleges ruháitól. Segítettem neki eBay-en árulni, ami nagyon jól ment, mert nem csak felakasztottuk a ruhákat egy egyszerű vállfára, hanem feltunningoltuk őket és úgy készítettük el a fotót.
Karen: Aztán egyszer csak bumm! Megnyitottuk a saját üzletünket.

Dizájner ruháitok is vannak, hogy jött az ötlet?
Karen: Eleinte első kézből kapott dizájner kollekciókat akartunk forgalmazni, de ez óriási pénz lett volna, nem beszélve arról, hogy folyamatosan frissíteni és cserélni kellene a téli-nyári kollekciókat. Ezért bolhapiacokat kerestünk fel és a Wastelandről (turkáló szerű, de attól jóval színvonalasabb amerikai eredetű komplexum, dizájner és vintage holmikkal- Szerk.) vásároltunk, így midig egyedi darabokba botlottunk, legtöbbször olcsón és ennek meg volt a saját varázsa: „Úristen, nézd mit találtam!” Eközben a saját ruháinkat is árultuk. Nem voltak befektetőink, minden a saját pénzünkből építettünk fel. A Button&Bows ízig-vérig a miénk.

Honnan tudjátok, ha egy darab megfelelő az üzletetekbe?
Karen: Ránézésre. Ha jól néz ki és a minősége is megfelel, azaz remélhetőleg nem hibás, nem szakadt. Néha egy dizájner darab, de nem feltétlenül. Aztán persze belevisszük a saját ízlésünk, saját stílusunkat. Előfordul, hogy nekem tetszik valami és Mo-nak nem, vagy fordítva, de úgy vagyok vele, hogy ez egy tanulási folyamat. Gyakorlatilag ez még mindig egy új dolog nekünk, hisz nem régen nyitottunk. Folyamatosan tanulunk, hogy mi az, amit meg kell venni, milyen méreteket, mik a vásárlói igények, stb. De eddig nagyon jól megy és boldogan csinálom.

Hogyan írnátok le a saját stílusotokat?
Mo: Eklektikus vagyok és kísérletező. Néha nagyon csajosan öltözöm fel, de ma éppen „Boy Georg-os” outfitem van rajtam.
Karen: Nekem a kiegészítők a mindeneim! Legtöbbet a bolhapiacon veszem, ezekkel dobom fel a megjelenésem és alakítom ki a saját stílusomat.

Hogyan inspirál titeket a belváros?
Karen: imádom, hogy tele vannak az utcák, és itt vannak a legmenőbb éttermek és bárok. Az emberek összetétele elsősorban művészek és tervezők, hiszen a művészsulik nagyon színvonalasak errefelé.
Mo: Én 10 éve dolgozom a kiskereskedelemben, LA több részén is laktam már, de itt egészen más minden. Mindenféle emberrel találkozom, ami nagyon izgalmas.
Karen: Igen, ez egy jó kis hely arra, hogy megfigyeld az embereket.

Mi a legjobb hely erre szerintetek?
Mo: A Grand Central Market, ami körülbelül 1900 óta meg van… nagyon sok beülős hely van, remek a kínai és mexikói kaja. Legtöbb ilyen helyen van terasz is, imádok itt ücsörögni, enni-inni és nézni az embereket. Őrületes formák vannak.

Mit csinálnátok, ha nem ezt?
Karen: a boltunk dizájnját alakítgatnám…talán saját készítésű tárgyakkal.
Mo: Vagy egy pezsgőbár! Button&Bows Pezsgbár…jól hangzik.

Mit tanácsolnátok másoknak?
Karen: Kitartást. Mi sem tartanánk itt, ha nem próbálkoztunk volna ilyen elszántan. Mondani könnyű, de bele is kell vágni és csinálni, csinálni, csinálni.
Mo: Élj, szeress, légy boldog! Ez mind, nem kell több.

bb4

 

Almanac Of Style