Itt vagyok

Az utolsó kínai császár rendkívül ritka Patek Philippe órája 6,2 millió dollárért kelt el egy különleges Phillips aukción Hongkongban.

Néhány hónappal ezelőtt a Phillips aukciósház bejelentette, hogy idén egy rendkívül ritka Patek Philippe óra kerül értékesítésre, melyet korábban Aisin-Giro Puyi, Kína utolsó császára birtokolt. Az óra előtte világszerte körutat tett. Az aukcióra a Phillips új központjában, a hongkongi West Kowloon Cultural területén került sor, amelybe történelmileg fontos időmérő eszközök mellett további 11 tárgy is bekerült, melyek egykor a császár tulajdonában voltak. A Bloomberg jelentése szerint az aukción főként a szárazföldi és helyi hongkongi gyűjtők és képviselők vettek részt. A Puyi Patek Philippe óra hírnevének és ritkaságának megfelelően hét perces licitharc után kelt el 48,85 millió hongkongi dollárért (körülbelül 6,2 millió dollárért), ami több mint kétszerese volt az előzetes értékbecslésnek. Az aukció a ritka Patek Philippe órát az eddigiekben legdrágábban elkelt órává teszi a 2023-as év aukcióin.

Puyi császár órája az ikonikus óragyártó által készített Patek Philippe 96 referencia nyolc példánya közé tartozik. Bár 1937-ben készült, nem tudni, mikor és hogyan jutott Puyi birtokába az óra. Az időmérő eszközt végül a Russell Working újságíró találta meg, amikor 2001-ben találkozott egy 83 éves orosz fordítóval, aki Georgy Permyakov néven ismert. A fordító 1945 és 1950 között szolgált Puyi tolmácsaként, amikor a császárt megfosztották trónjától és szovjet börtönbe küldték.

Permyakov és Puyi még barátságossá is váltak Puyi börtönében töltött ideje alatt. Permyakov elmondta az újságírónak, hogy a császár személyes tárgyakat adott neki, amelyek közé tartozott egy feliratos legyező, egy jegyzettömb és a Patek Philippe óra. Később Permyakov családja néhány évvel ezelőtt az anonim európai gyűjtőnek értékesítette a Puyi kollekciót

Forrás: luxurylaunches.com