Itt vagyok

ASTERIX – AZ ISTENEK OTTHONA

 

Év végére kedvenc gall hőseink visszatértek a mozikba, ezúttal 3D-ben is. A nagysikerű Asterix és Obelix figurák történetei alapján készült új családi animációs vígjáték, az Asterix – Az istenek otthona december 25-re érkezett a magyar mozikba. A René Goscinny és Albert Uderzo műve alapján Alexandre Astier forgatókönyvéből készített animációs film több mint egy órányi vidámsággal tölti meg kicsik és nagyok szívét egyaránt.

Az időszámítás csak ötven év múlva kezdődik, de a rómaiak már rég elfoglalták egész Galliát. Az egészet? Nem! Egyetlen falu lakói ugyanis ellenállnak a hatalmas sereggel érkező hódítóknak, és mindenkit, aki egy kicsit is rómainak tűnik, messzire kergetnek. Julius Caesar már nagyon unja ezt a helyzetet, és úgy dönt, taktikát változtat; ha erővel nem megy, más módon hajtja rabigába a verhetetlennek tűnő gallokat: a civilizáció örömeivel. A falu közelében építkezés kezdődik: a földből kinövő Istenek otthona minden luxussal, kényelemmel és kényeztetéssel felszerelt új hazát ígér, ennek pedig jóval nehezebb ellenállni, mint a kardoknak és a pofonoknak. Galiba csak akkor adódik, amikor izmos, agyas hőseink, Asterix és Obelix előrukkolnak egy ravasz tervvel, mely végérvényesen keresztülhúzza a Caesar számításait.

Az Asterix-jelenség, avagy útjára indul a képregény

Asterix, a gall 1959-ben látta meg a napvilágot, első kalandjai a Pilote magazinban jelentek meg. „Találkoztunk François Clauteaux-val, aki épp egy kicsiknek szóló újságot szeretett volna készíteni. Akkoriban a belga Tintin és Spirou mellett az újságok amerikai képregényekkel voltak tele. René Goscinny és én a francia kultúrából merítve szerettünk volna képregényt alkotni. Hamar rájöttünk, hogy nekünk nem egy hősre, sokkal inkább egy antihősre van szükségünk” – emlékszik vissza a szerző, Albert Uderzo.

Asterix_MEM_2

Egy valós történelmi figura, Vercingetorix törzsfőnök nevéből kiindulva hamar meg is született a három legfőbb karakter: a nem túl erős, nem túl okos, de talpraesett és furfangos Asterix, az együgyű, bivalyerős és végtelenül szerethető melák, Obelix és Csodaturmix. Az 1961-ben kiadott Asterix, a gall album rettentő hamar belopta magát az olvasóközönség szívébe, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 6000 eladott példány. Az istenek otthoná-ból több mint egymillió példányt adtak el. A kultstátuszba lépő Asterix- képregény immár 35. albumánál tart, 110 nyelvre fordították le, 355 millió példányban kelt el világszerte.

A film

Ami a filmeket illeti, Asterix kalandjai a mozikban már több mint 100 millió nézőt kápráztattak el, köszönhetően a 8 animációs és 4 élőszereplős filmnek.

„Amikor az M6 stúdió öt évvel ezelőtt felkért, hogy legyek producere az első 3D-s Asterix rajzfilmnek, rögtön igent mondtam, mert csábított a gondolat, hogy a figurák, amelyeket René Goscinny-vel több mint 50 évvel ezelőtt teremtettünk, most új életre kelhetnek a moziban. Az Asterix – Az istenek otthona a fejlett digitális technikáknak köszönhetően teljesen újszerű élményt nyújt, ráadásul szenzációs 3D-s animációt tárhatunk a nézők elé.” Albert Uderzo, a szerző

„Úgy gondoltam, hogy noha az Asterix-liszensz nagyon régi, lehet még újat kihozni belőle: vissza akartam nyúlni a képregény alapjaihoz, az animációs filmek gyökereihez. Realizmust hoztunk a grafikába, de megtartottuk az eredeti elképzelést.” Louis Clicy, rendező

„Mindig szerettem a kis gall kalandjait. Ahogy a ’60-as évek gyermekei általában, úgy én is korán megkaptam az első képregényemet, majd minden évben megkaptam az új albumot, amit az öcsémmel csak úgy faltunk. Már akkor is Obelix figurája vonzott. Tetszett, hogy „babakorában beleesett a kondérba”, és azóta mindig erős.” Guillaume Briat (Obelix hangja)

„Boldog vagyok, hogy a hang, amit Asterixnek megalkottam, beolvadt a köztudatba. Ez a hang egyébként nem áll távol a természetes hangomtól.” Roger Carel (Asterix hangja)

„Zseniális lett a végeredmény! A tehetséges grafikusok az őrületes technikai háttérnek köszönhetően fantasztikusan oldották meg a 3D-s hatást és a különböző anyagok, textúrák ábrázolását. A tárgyaknak, embereknek sűrűségük és elképesztő mélységük lett! Kedvencem a víz, amely egyszerre átlátszó és meseszerű.” Lorant Deutsch (Pluszmínusz hangja)

„Az M6 stúdió projektje a francia animációs filmek fejlesztését tűzte ki célul. Ennek szellemében öt évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy mi alkotjuk meg az első Asterixről szóló animációs filmet 3D-ben, és ennek érdekében létrehozunk egy nagy filmstúdiót. Először meg kellett győznünk Albert Uderzót, hogy a 3D-s technológia új életet lehel a figuráiba.” Philippe Bony, producer

Eredeti hangok:

 • ROGER CAREL – Asterix
 • GUILLAUME BRIAT – Obelix
 • LORÀNT DEUTSCH – Pluszmínusz
 • LAURENT LAFITTE – Duplicatha
 • ALEXANDRE ASTIER – Centurio
 • ALAIN CHABAT – Prospectus szenátor
 • ELIE SEMOUN – Fikusz
 • GÉRALDINE NAKACHE – Dulcia
 • ARTUS DE PENGUERN – Pocimanusz
 • LIONNEL ASTIER – Félautomatix
 • FRANÇOIS MOREL – Tutihogyix
 • FLORENCE FORESTI – Moletti
 • SERGE PAPAGALLI – Hasarengazfix
 • BERNARD ALANE – Csodaturmix
 • BAPTISTE LECAPLAIN – A melák (gladiátor)

Mozibemutató: 2014. december 25.

Eredeti cím: Astérix: Le domaine des dieux

Színes, szinkronizált francia animáció

Műfaj: animációs / családi / vígjáték

Gyártó: M6 Studio, Belvision

Játékidő: 85 perc

Korhatár: 6 éven felülieknek ajánlott

A film 3D és 2D szinkronos verzióban is elérhető.

 

További információért látogass el az InterCom Facebook oldalára.

Forrás és fotó: InterCom Zrt.

Szerk.: Jónás Ági