Itt vagyok

Aki már életében a festményeiben élt – Frida Kahlo kegyetlen őszintesége

Nehéz manapság olyan nőt találni, aki ne ismerné legalább minimálisan Frida Kahlo életét vagy épp munkásságát. Azonban a festményei keletkezése mögötti történetekkel, talán még tudunk újat mondani a művésznővel kapcsolatban.

A mexikói festőművésznő, Frida Kahlo épp 114 éve született. Életében egyaránt helyet kapott egy lelket felemésztő szerelem, egy, a testét összeroppantó baleset, a gyermektelenségtől való örökös szenvedés, a szabadosság és az önkifejezés szemtelenül attraktív módja.

Örökérvényű gondolatait korábban már összegyűjtöttük, most következzenek sokatmondó festményei, és ami mögöttük, vagy épp előttük van.
14E65966-61B4-4FE9-81D6-9648A83CFDA6

A 22 éves Frida 1929-ben hozzáment a nála majdnem kétszer annyi idős festőhöz, Diego Rivierához. A párt igazi szenvedélyes szerelem kötötte össze, úgyis fogalmazhatnék, hogy összeforrt a lelkük egy darabja.

Ez az olajfestménye két évvel esküvőjük után készült, és igen sok mindent elárul a kapcsolatukról. Bár mindketten festőként tevékenykedtek, Frida csak férje kezébe tett palettát és ecseteket, ezzel is tisztelegve a munkássága előtt, melyet mindig nagyra tartott, sőt, saját művészete elé is helyezett – legalábbis 1931-ben.