Itt vagyok

A világ legkisebb könyvét, amely bádogabb, mint egy ceruzafej, elárverezték 4700 dollár körül. Bőrkötésű, és hét nyelven tartalmazza a Miatyánkot.

A világ legminiatűrebb könyve került kalapács alá (ahol nem is látszott) 4760 dollárért. Az „úri imának” nevezett, rendkívül apró bőrkötésű könyv holland, angol, amerikai angol, francia, német, spanyol és svéd nyelven tartalmazza az Úr imáját. Megdöbbentő, hogy egy könyv milyen sok szöveget tud belepréselni, amikor alig 5×5 mm-es. Méretéhez képest kisebb lehet, mint egy ceruzafej. Ez nem mindennapi feladat, és csak a német intézmény tudta megvalósítani, ami egyet jelent a nyomtatás művészetével, mivel Johannes Gutenberg úttörő szerepet játszott Európában a 15. században.

biblia 2

A Gutenberg Múzeum 1952-ben néhány száz példányban kelt el, és olyan kicsi könyv létrehozásáról készült, amely szabad szemmel nem olvasható, és kiváló minőségű nagyító szükséges hozzá. Akkoriban ez az ötlet a múzeum II. világháború utáni újjáépítési munkáinak kifizetésére irányuló adománygyűjtés része volt. A The Guardian megosztotta az aukcióvezető Henri Godts véleményét: „A nyomtatott szöveg annyira kicsi, hogy szabad szemmel nem lehet elolvasni, de erős nagyító kell. A másolat több tucat éve van egy gyűjteményben, és egy ékszerdobozban őrzik, mintha drágakő lenne. Akár egy átlátszó ékszerbe is beépítheti, és a nyakában viselheti, ha úgy kívánja.

biblia 3

A kis könyvért a becslések szerint 1700 dollár körül lehetett a brüsszeli aukción, de egy névtelen licitáló több mint kétszer annyit fizetett a könyvért, és csaknem 4700 dollárért adták el.

biblia 4

Forrás: luxurylaunches.com