Itt vagyok

A szaúdiak a katari királyi család tulajdonában lévő Harrods konkurenciájaként titokban részesedést vásároltak az ősrivális Selfridges-ben.

Minden, amit az olajban gazdag Szaúd-Arábia tesz, legendássá válik, beleértve a vásárlást is! A szuverén 700 milliárd dolláros állami befektetési alap (PIF) állt a Selfridges 5,14 milliárd dolláros felvásárlása mögött; ez derült ki. A Public Investment Fund az ausztrál Signa Holdings cégen keresztül szerzett részesedést a történelmi áruházban, amely 2022 augusztusában 50 százalékos részesedést szerzett a Selfridgesben. Az ügylet a PIF brit befektetések hármasát jelenti, miután 2021-ben a Newcastle United többségi tulajdonosa és az Aston Martin részvényese lett.

 Facebook / @Selfridges

A PIF-et az ország látnok koronahercege, Mohammed bin Szalmán irányítja, aki olyan vállalkozásokkal változtatja meg országa arculatát, mint a Vision 2030 kezdeményezés, és globális befektetésekkel nemzetközi befolyást gyűjt a gazdaság fejlődésének fellendítése érdekében.

A katari királyi család 2010-ben vette át a Harrodsot egy mérföldkőnek számító, 1,5 milliárd fontos üzlet keretében. Facebook / @Harrods

A Signa szóvivője a The Telegraphnak megerősítette Szaúd-Arábia érdeklődését a Selfridges iránt, hozzátéve, hogy “A Selfridges tulajdonosi háttere nem változott.” Ami számunkra a legérdekesebb, hogy a legújabb vásárlással a szaúdi királyi család a régi rivális katari királyi családdal találja magát szemben, akiknek a Harrods nevű ikonikus londoni áruház a tulajdonában van az utca túloldalán.

A világ tanúja volt már a két ország közötti heves licitháborúnak Leonardo Da Vinci 450 millió dollárba kerülő, rendkívül drága Salvator Mundi című festményéért; izgalmas lenne látni, milyen hatással lesznek a mostani fejlemények.

MBS szaúdi herceg a Softbank Matayoshi Sonjával.

A szaúd-arábiai állami befektetési alap a világ leggazdagabbjai közé tartozik.

A 700 milliárd dollárral a kasszájában a Szaúd-arábiai Közberuházási Alap kétségtelenül az egyik leggazdagabb vagyonalap világszerte. Az országon belül a Közberuházási Alap olyan ambiciózus projektekbe fektetett be, mint a Neom, a Vörös-tengeri projekt, a Qiddiya, a Roshn és a Diriyah projekt. Az alapot 1971-ben hozták létre, és Mohammed bin Szalmán koronaherceg vezeti. Világszínvonalú befektetési portfóliójához tartozik egy vaskos részesedés az Azimut-Benettiben, a világ egyik vezető megayacht-építőjében, a Horacio Pagani SpA olasz szuperautó-gyártóban, a Reliance Retailben, a Blackstone-ban, az Uber Technologies Incorporationben, és nemrégiben a londoni Selfridgesben, más vállalatok mellett szerte a világon. A PIF több mint 84 vállalatot és több mint 500 000 munkahelyet hozott létre 13 ágazatban.

Forrás: luxurylaunches.com