Itt vagyok

A semmiből! Egy magángyűjteményben lévő ismeretlen Rembrandt-portrék közel 15 millió dollárért kerülhetnek kalapács alá.

Mi jobb egy Rembrandtnál? Két Rembrandt! A Christie’s egyfajta puccsot hajtott végre egy közel 15 millió dolláros Rembrandt-portrépárral július 6-án a londoni “Klasszikus Hét” során. A ritkábbnál is ritkább műveket úgy hirdették, mint a mester művész utolsó magánkézben lévő portréműveit. A különböző századból származó festményeket szignálták és 1635-ös dátummal látták el. Kevesebb mint nyolc hüvelyk magasak, és a gazdag vízvezeték-szerelőt, Jan Willemsz van der Pluymot és feleségét, Jaapen Carels-t ábrázolják, akik egy jeles leideni családból származnak, és házasság révén rokonságban állnak Rembrandttal.

A két műért egyenként 6,25 és 10 millió dollár közötti összeget vártak. Az elmúlt évtizedekben a portrék aztán Varsóba, Vincent Potocki gróf magángyűjteményébe kerültek, majd 1820-tól rövid ideig a párizsi d’Ivry báró tulajdonában voltak. James Murray, 1. Glenlyon báró volt az utolsó ismert szakértő gyűjtő, aki a műveket birtokolta. Mindkét művet 1824 júniusában bocsátotta árverésre a Christie’s árverési házon keresztül.

A párost végül a jelenlegi portrék tulajdonosainak egyik őse vásárolta meg közel két évszázaddal ezelőtt, és azóta is a család birtokában van. Henry Pettifer, a Christie’s nemzetközi régimesteri festményekért felelős helyettes vezetője a CNN-nek adott telefoninterjúban elmondta, hogy a felfedezés néhány évvel ezelőtt történt egy “rutinszerű értékbecslés részeként, amelynek során egy ház tartalmát nézték át”. “A képek azonnal óriási érdeklődést váltottak ki” – mondta, hozzátéve, hogy az akkori tulajdonosokat is meglepte a dolog. Nem hiszem, hogy utánanéztek volna a dolognak” – mondta. “Nem voltak elvárásaik a festményekkel kapcsolatban”. Pettifer a CNN-nek elmondta, hogy “hihetetlenül izgatott” volt, amikor meglátta a festményeket, de “akkor még nem vontam le semmilyen következtetést”.

Forrás: luxurylaunches.com