Itt vagyok

A párizsi látkép örökre megváltozik ezzel a 182 méter magas Triangle felhőkarcolóval, amelyet 760 millió dollárból építenek meg.

Míg a felhőkarcolók inkább New York-i dolgok, Párizs úgy tűnik, gyorsan felzárkózik. A több mint 15 éves fejlesztés után a svájci Herzog & de Meuron stúdió Tour Triangle felhőkarcolója megkezdődik a városban, miközben az épület kritikusai megpróbálják megállítani.

párizs 2

A francia multinacionális biztosítótársaság, az AXA befektetési részlege által finanszírozott megaprojekt valamivel több mint 761 millió dollárba kerül. Az Unibail-Rodamco-Westfield (URW) fejleszti, és magában foglalja a 180 tornyot is, amely 2026-ra készül el.

párizs 3A Triangle lesz a legnagyobb felhőkarcoló, amely 1976 óta megjelenik Párizs központjában. Irodák, luxusszálloda, valamint üzletekkel és éttermekkel kiegészített üzlethelyiség lesz benne. Az épület összesen 42 szintes lesz, 91 351 négyzetméter alapterülettel.

párizs 4

A Herzog & de Meuron szerint a felhőkarcoló alakja „az a cél, hogy maximalizálja a látószöget a bent tartózkodók számára, miközben csökkenti a szomszédos épületekre vetített árnyék méretét”. Ezenkívül fotovoltaikus paneleket is tartalmaznak majd, amelyeket a teljes déli fekvésű oldalon telepítenek majd.

A stúdióalapítók, Jacques Herzog és Pierre de Meuron így kommentálták: „A háromszöget párizsiak számára terveztük. Ezzel az épülettel leginkább azt szeretnénk elérni, hogy mindenki számára nyitott legyen, és az egész közösséget magába foglalja.”

párizs 5

Hasonlóképpen megjegyezve, az URW azt is kijelentette, hogy a projekt „a legmagasabb környezetvédelmi építési szabványokat tartalmazza”, valamint „kategóriájában a legjobb hagyományos energiafogyasztást és a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseivel összhangban álló szén-dioxid-kibocsátási pályát”.

Úgy tűnik azonban, hogy nem mindenki elégedett az elkészítésével. A helyiek azon a véleményen vannak, hogy a felhőkarcoló a La Défense-hez, a város határain kívüli üzleti negyedhez tartozik, nem pedig a mainstream Párizshoz. Ezenkívül a környezetvédők aggodalmukat fejezték ki a felépítésével kapcsolatban, miközben „ökológiai aberrációnak” nevezték.

Az Ouest-France francia lap szerint Philippe Goujon, a 15. kerület polgármestere, ahol a háromszög áll majd, szintén fellebbezni készül a városi tanácsnál, hogy halasszák el a fejlesztést. Azzal érvelt, hogy a Covid-19 világjárvány következtében az épület már nem felel meg a vállalkozások igényeinek.

Forrás: luxurylanches.com