Itt vagyok

A Netflixnek hála a magyar kecskék világsikerre törnek

Megérkezett a Shadow and Bone – Árnyék és csont című fantasysorozat, ami egy tipikus, nagybetűs netflixes alkotás lett, amiben minden megvan, amitől az emberek rászoktak erre a streamingszolgáltató platformra.

Legelőször az HBO tudta elérni, hogy a kínálatába felkerült alkotásokról már az első képkockák után tudni lehessen, ez bizony az ő művük. Pár éve ezt a Netflix is elérte, és bár ez nem azt jelenti, hogy minden produkciójuk megüti ezt a szintet, de azért évente, félévente piacra dobnak egy olyan sorozatot, ami biztosítja nézőik hűségét.

Az Árnyék és csont most rendesen felrázta a Witcher óta nyugalmi állapotban tengődő fantasyrajongókat, méghozzá a Leigh Bardugo Grisaverzum-könyvsorozatain alapuló történettel. Hasonlóan a Vajákhoz, ezt is Magyarországon forgatták, vagyis a háttérben megbúvó ismerős arcok mellett végignézhetjük, hogyan válik országunk egy fantáziatörténet helyszínévé.

The "Shadow and Bone" Grishaverse, Explained | Teen Vogue

A sorozat első évada főként az írónő Árnyék és csont, illetve a Hat varjú című regényén alapszik. Ettől sokszor olyan is, mintha beakadt volna a távirányító, és az epizódok között ugrálva két filmből gyúrnánk össze egy történetet. Cserébe viszont kapunk hat fő és egy tucat izgalmas mellékkaraktert, humort, drámát, szerelmet, kliséket és persze kérdéseket.

Shadow and Bone – Árnyék és csont

A gond csak az, hogy a sorozat nem magyarázza el világának szabályrendszerét, történelmébe is alig ad betekintést. Mintha a Netflix ezt a sagát kifejezetten azoknak gyártotta volna, akik olvasták a könyveket. Ettől függetlenül a nyolc epizód önmagában is értelmezhető, és biztosan berántja célközönségét, tömegeket vesz rá arra, hogy akinél eddig kimaradt, az is elolvassa a regényeket. Így is lehet olvasást népszerűsíteni… Igaz, aligha ez volt az eredeti cél.

A történet alapja, hogy Ravkát, a várost kettészakította egy hatalmas árnyékfal, ami több kilométer hosszú és széles, nem jut át rajta a fény, cserébe tele van szörnyekkel, amelyek előszeretettel gyilkolják az embereket. Ez pedig nem túl optimális a ravkaiaknak, mert az árnyékfal északi és déli részén történetesen olyan települések fekszenek, amelyekkel háborúban állnak. Kelet- és Nyugat-Ravka gyakorlatilag kettészakad egy gazdagabb és egy szegényebb területre.

Shadow and Bone – Árnyék és csont | A Netflix hivatalos oldala

A magyar helyszínek csodálatosan illeszkednek a világba, bár hátrányuk, hogy aki ismeri a sorozatban feltűnő utcákat és épületeket, akarva-akaratlanul kiesik a történetből, hiszen van abban valami zavarba ejtő, hogy a katonák a szentendrei Skanzenben állomásoznak, a budai Várban cirkusznyi ember parádézik, vagy épp a Festetics-kastély a grisa Roxfort.

Egy aprócska fun fact, hogy maga az írónő is feltűnik egy jelenetben, plusz az eredeti Árnyék és csont-borító is szerepet kap, szóval az alkotók tényleg mindent megtettek, hogy a rajongók kedvében járjanak.

Összességében az Árnyék és csont első évada olyan, mint egy hosszú utazás első állomása, a szemünk előtt kirajzolódó világgal és öntudatra ébredő karakterekkel a középpontban. Hivatalosan még nem rendelték be a folytatást, de a következő évadokban mindenki biztos lehet, hiszen a Netflix megkülönböztetett figyelmet fordít a sikerprodukcióira. A sorozaton túl a szereplőkkel egy beszélgetés is felkerült a platformra, a történet pedig külön oldalt is kapott.