Itt vagyok

A NASA a Boeinggel közösen egy olyan szuperszonikus repülőgépet fejleszt, amely olyan gyors lesz, hogy mire az Oppenheimert félig végignéznéd, már New Yorkból Londonba repítene téged.

A NASA egy szuperszonikus utasszállító repülőgépet fejleszt, amelynek végsebessége állítólag 4 Mach (~3000mph) lesz, ami nemhogy kétszer olyan gyors lesz, mint a Concorde, de még a legendás SR-71 Blackbird kémrepülőgépnél is gyorsabb, amelyet 3,2 Mach (kb. 2500mph) végsebességre terveztek. A NASA állítása szerint a tervezett szuperszonikus repülőgép másfél óra alá fogja csökkenteni a New York és London közötti utazási időt. A New Yorkba tartó járatok általában nyolc-kilenc órát vesznek igénybe, mivel a jelenlegi nagy utasszállító repülőgépek körülbelül 600 mérföld/órás sebességgel repülnek. Összehasonlításképpen: a két évtizeddel ezelőtt nyugdíjba vonult ikonikus Concorde a Mach 2 (1348 mérföld/óra) sebességet tudta tartani.

A NASA koncepciója.

A Concorde megszűnéséhez több ok is vezetett, az egyik legnagyobb akadály a hangrobbanás volt. A szuperszonikus légi közlekedést számos országban betiltották a hangsebesség átlépésekor keletkező pusztító hangrobbanás miatt. Ide tartozik az Egyesült Államok is, amely megtiltja a szuperszonikus repülést a polgári repülésben. A kutatók azonban évtizedek óta dolgoznak olyan technológia kifejlesztésén, amely sikeresen mérsékelheti a hangrobbanást. A Nasa Quesst missziója az egyik ilyen kutatási projekt, amely egy X-59 néven ismert kísérleti csendes szuperszonikus repülőgép kifejlesztését foglalja magában.

A NASA X-59-es sugárhajtású repülőgépe a Lockheed Martin Skunk Works kifutópályáján a kaliforniai Palmdale-ben. Kép – Lockheed Martin

A NASA a hét elején jelentette be a szuperszonikus utasszállító repülőgép kifejlesztésére vonatkozó terveit, miután felismerte, hogy ötven olyan tengerentúli útvonal van kialakítva, amelyek fontos városokat kötnek össze, különösen az Atlanti-óceán északi és a Csendes-óceán felett. A hanghatár átlépésének és a hangrobbanás okozásának kérdése nem releváns az óceánok fölötti repülés során. “Mivel az Egyesült Államok és más nemzetek tiltják a szuperszonikus repülést a szárazföld felett, a tanulmányok megállapításai az óceánon túli utazásokra vonatkoztak, beleértve a nagy forgalmú észak-atlanti és a Csendes-óceánt átszelő útvonalakat” – áll az amerikai űrkutatási hivatal közleményében.

A szuperszonikus sugárhajtású repülőgép fejlesztésének előmozdítása érdekében a NASA két évre szóló szerződést ad ki repülőgépipari cégeknek koncepciótervek és útitervek kidolgozására a fejlett légi járművek programja keretében. Ami az első szerződést illeti, a Boeing vezeti majd a csapatot, amelyhez olyan cégek csatlakoznak, mint az Exosonic, a GE Aerospace, a Georgia Tech Aerospace Systems Design Laboratory és a Rolls-Royce North American Technologies.

A második szerződést a Northrop Grumman Aeronautics Systems kapja, amely a Blue Ridge Research and Consulting, a Boom Supersonic és a Rolls-Royce North American Technologies vállalatokkal fog együttműködni. Mindkét csapat olyan dolgokat fog vizsgálni, mint a repülőgép váza, teljesítménye, meghajtása, hőkezelése és anyagtervezése, amelyek a Mach 4-es sebességgel való repüléshez szükségesek. Védjegy nélküli terveket is készítenek majd koncepciójárművekhez.

“A tervezési koncepciók és a technológiai útitervek nagyon fontosak, hogy a kezünkben legyenek, amikor a cégek elkészülnek” – mondta Mary Jo Long-Davis, a NASA hiperszonikus technológiai projektjének vezetője. “Közösen tudatában vagyunk annak is, hogy figyelembe kell vennünk a biztonsági, hatékonysági, gazdasági és társadalmi szempontokat. Fontos, hogy felelősségteljesen újítsunk, hogy az utazóknak visszaadjuk az előnyöket, és ne okozzunk kárt a környezetnek.”

Forrás: luxurylaunches.com