Itt vagyok

A kutyák is megérdemlik a minőséget: egy magyar startup forradalmasította a kutyaeledel gyártást

“Love longer” –  ez a mottója a frissen készített és szuperegészséges kutyaeledeleket gyártó PetChef-nek. A két elkötelezett magyar alapító küldetése, hogy minőségi termékeik segítsenek megőrizni szőrös barátaink egészségét, így minél hosszabb ideig maradhassanak a család tagjai. A kezdeményezés pedig elképesztően sikeres: küszöbön a nemzetközi terjeszkedés.

kep1

Allergia, daganatos betegségek, vese-, máj-, és szívrendellenességek: a civilizációs betegségek egyre gyakrabban sújtják a kutyákat is. Nem beszélve az elhízásról, ami a kutyusok minimum 25%-át, pesszimistább becslések szerint pedig inkább az 50%-át érinti. A problémák nagy része megelőzhető lenne a házikedvencek megfelelő etetésével, de sajnos a hagyományos állateledel piac nem dúskál minőségi termékekben.

Mi a baj a hagyományos kutyatápokkal?

Köztudott, hogy a finomfeldolgozott élelmiszerek mennyire káros hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Ez a kutyák esetében sincs másképp. Ráadásul az állatoknak szánt élelmiszerek szabályozása kevésbé szigorú, amit a kutyatáp gyártók kevés kivétellel sajnos ki is használnak.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tápok tele vannak tápanyagokban szegény, üres kalóriákat hordozó összetevőkkel. Rizsliszt, kukoricaliszt és még sorolhatnánk. Csupa olyan értéktelen hozzávaló, amelyek csak hízlalják a kutyákat, de az egészségüket nem szolgálják.

A gyanútlan gazdikat pedig könnyű megvezetni. Hiszen sokszor a hús (melyet a csomagoláson nem túl bizalomgerjesztő módon állat és állati melléktermékekként jeleznek) az első összetevő a csomagoláson. A feltüntetett sorrend alapján pedig arra következtetnek, hogy ebből van a legtöbb a tápban, Csakhogy a valóságban ez addig igaz, amíg nem adjuk össze külön-külön a hús után következő összetevőlista többi értéktelen elemét.

Ebben az iparágban különösen igaz a mondás: semmi nem az, aminek látszik

Elég széles az értelmezése annak is, hogy mit tekintenek húsnak. Ebbe a megnevezésbe ugyanis nem csak az izomszövet, de a mindenféle mechanikusan lefejtett húspép, sőt a porcok, csontok, inak is beletartoznak. Bár így a csomagolásra rá lehet írni a magas hústartalmat, sajnos a valódi tápérték gyakran meglehetősen silány.

A fenti massza összekeverése után könnyű elképzelni, hogy mennyire vonzó az eredmény a kutyák érzékeny orra számára. Azonban erre is van megoldás: a gyenge minőséget mesterséges ízesítőkkel, színezékekkel fedik el, amely kívánatossá teszi a tápot. A megengedőbb szabályozás pedig itt sem segít a helyzeten. Az adalékok között sok a bizonyítottan rákkeltő, szervkárosító

kep11hatású.