Itt vagyok

A haj vajon mi?

A hajunk 97%-át valójában egy fehérjefajta alkotja: a keratin (a maradék 3% víz). A bőrünk egy nyúlványa, mely an- nak felületén keresztül haladva, a mélyebb rétegekben található tüszőkből növekszik. Segít a hőháztartásban, véd az esőtől, segít a nedvesség megtartásában, és a párologtatásban.

Hajunk külső védelmi vonala nem más, mint egy természetes pikkelyréteg, az úgynevezett kutikula. Ennek minősége kiemelten fontos, mivel az kihat a teljes hajra, melynek állaga tükrözi egészségi állapotunkat.

Sok mindenben különbözhet még a hajunk. Formája szerint például az egyenes haj keresztmetszete kör, a hullámosé ellipszis, a fürtösé pedig babszem alakú.

Fiatal korban nagyjából ezer hajszálunk van. Felnőtt korban a szőkéknek 150 ezer, a vörösöknek 90 ezer, a sötét hajúaknak pedig 60 ezer. A lenszőke hajszál vastagsága 0,05 mm, a sötét hajszálé akár 0,2 mm is lehet .

Társadalmi- és kommunikációs szerepe is jelentős: a hajviselet alapján ránézésre eldönthető az illető neme, a társadalmi helyzete, fizikai, vagy akár a lelki állapota is.

111

MIT GONDOLSZ,A SZÁRAZ VAGY NEDVES HAJ A SÉRÜLÉKENYEBB?

A hajsérülés a haj szerkezetének, vagy egy részének kémiai és/vagy fizikai bomlását, vagy hiányát jelenti, ami ter- mészetesen tovább gyengíti azt, kiszolgáltatottá téve hajad a további károsodásokkal szemben. Hajunkra káros hatások három fő csoportra oszthatóak: termikus, mechanikus és kémiai.

A töredezett végek teljes gyógyitása nem lehetséges. A töredezett hajvég okozhatja az egész hajszál függőleges kettéhasadását, ha nem kezelik időben. A nap UV sugarai nagyban hozzájárulnak a haj kiszáradásához, ami az egyik fő oka a töredezésnek.

MI BÁNTJA A HAJAT?

Termikus: 185 C fölött a haj eléri az üvegesedési hőmérsékletét, mely függőleges repedéseket hasít a haj szerkezetébe a kutikula mentén. Ez a haj összeugrását és gubancolódását, végül a hajszerkezet töredezését okozza.

Kémiai: Hajfestékek, szőkítők tartós használata, a dauer és a nap a töredezett hajvégek legfőbb kiváltó okai.

Mechanikus: A száraz haj fésülése, kefélése a másik legfőbb oka a töredezésnek, bizonyított tény, hogy a száraz haj fésülése több kárt okoz, mint a nedvesé.

A SZÁRAZ HAJ FÉSÜLÉSE BIZONYÍTOTTAN KÁROSABB, MINT A NEDVESÉ!

 

MI A HAJ EGÉSZSÉGÉNEK KULCSA?

A megoldáshoz vezető úton az első állomás a kíméletes hajmosás. A hajat 2-3 naponta szokás mosni, ám ősszel és télen azonban érdemes megpróbálni kitolni a hajmo- sások közötti időintervallumot, mert a hajzsír védelmére szüksége van hajadnak ezekben a hónapokban.

Ha tehetjük, csúsztassuk el egy nappal a hajmosást, így előbb utóbb magától is kevesebb zsírt termelnek majd faggyúmirigyeink. A fejbőrt és a hajat is kímélni kell a hőtől, tehát a túl magas szárítási hőmérséklet káros és tilos is. Akkor csináljuk helyesen a műveletet, ha alacsony hőmérsékleten elővigyázatosan végezzük a szárítást és a hajmosásra is egyaránt igaz, hogy túl meleg vizet ne használjunk.

 

TE MIT TESZEL A HAJADÉRT?

Diéta: hogyan étkeztél mostanában? Diétáztál? Fogyasztottál sok cukrot vagy finomított ételeket mostanában?

Hogy állsz a gyorsételekkel?

A felsoroltak mindegyike okozhat hajkárosodást.

Vitaminok:

Szedj vitaminokat!
Az egészséges táplálkozás mit sem ér vitaminok nélkül, melyek táplálják a hajat, segítik megelőzni a hajszerkezet károsodását és a hajtöredezést. A tudatos táplálkozás nagyszerű módja az élelmiszer alapú vitaminbevitel.

A B-vitamin, cink, réz és mangán, rengeteg szelén plusz az ásványi anyagok mind segítenek abban, hogy a haj sokáig erős és egészséges maradjon.

Haj nyúlása, hajhúzás:

A haj szárítás közbeni húzása, a nedves haj túlzásba vitt kefélése, fésülése nem csak a haj töredezését, de konkrét törését is okozhatja.

Dehidratáció:

Helytelen táplálkozás és kevés folyadékbevitel a test külső-belső kiszáradását eredményezi. A test kiszáradása a haj kiszáradásával is jár, mely a hajkárosodás és töredezés egyik legjellemzőbb oka.

Stressz:

Akár hiszed, akár nem, a stressz komolyan károsíthatja a hajat. A túlzott vagy tartós stressz kiüríti a szervezetből a haj egészségét és védelmét fenntartó tápanyagokat is.

ghd advanced split end therapy hő hatására aktiválódik, hogy a sérült hajrészeket azonnal táplálja és erősítse, lágy érzetet és hosszan, akár 10 hajmosásig tartó csillogást biztosítva a hajnak.

A tudományosan kifejlesztett Termo Marine Bonding SystemTM – kötési rendszer egymáshoz köti a töredezett hajvé- geket, azonnal regenerálva azokat, míg a Super Nutrient Complex tápanyagok különleges összetevői minden egyes szál körül védőréteget képezve óvják a hajat a mindennapos formázás és környezeti hatások jövőbeli káros hatásaitól.

3

A tápanyagokban gazdag növényi eredetű óceáni fehérjék speciális keverékét a ghd hajformázó hője aktivizálja, így az már formázás közben táplálja és erősíti a sérült végeket, lesimítva és lezárva azokat. Hatására a haj sokkal erősebbé és simábbá válik, a feltöltött végek csillógó és egészséges hatást keltenek.

A készítmény vörös hínárt (Hyp- nea musciformis) tartalmaz, melynek molekuláris felépítése hálószerű szövethez hasonlítható: ez erősíti a hajat, és fogja össze a töredezett végeket.

ASET-igy-mukodik