Itt vagyok

A Dead End, Amszterdam úttörő új művészeti galériája kizárólag mesterséges intelligencia által készített műalkotásokat mutat be – A műalkotások mindegyike eladó, és a becslések szerint egyenként 3300 és 11 000 dollár közötti összeget érnek el.

Ahogy a ChatGPT és más mesterséges intelligencia-eszközök belopták magukat az életünkbe, úgy a művészeti világot sem kímélik. A Dead End Gallery a világ első AI művészeti galériája, amely Amszterdamban nyílt meg. A galéria, amely Amszterdam más, központi De Wallen negyedének közelében található, kizárólag mesterséges intelligencia segítségével létrehozott műalkotásoknak ad otthont. Nem áll mögötte egy művész lelke és érzelmei, aki gondolkodást, időt és energiát ad alkotásának. Ehelyett az algoritmusok átvétele, hogy digitális festmények és interaktív installációk sorát hozzák létre.

Instagram / @deadendaigallery

Constant Brinkman a Dead End Galériából azt mondta:: “Mi vagyunk az első galéria a világon, amely mesterséges intelligencia által létrehozott műalkotásokat állít ki”. Brinkman megosztotta, hogy bár a műalkotások egyediek, néhányuk nyilvánvalóan hibás. “Ha jobban megnézzük, a festményeken láthatjuk, hogy a legtöbb kéznek hat ujja van” – mondta Brinkman, hozzátéve, hogy ezt heteken belül orvosolni fogják, ahogy az AI alkotói fejlődnek. A festmények ára nem kevés pénzbe, 3000-10 000 dollárba kerül. Ráadásul biztosan nem hoznának lázba egy hagyományőrzőt vagy művészetkedvelőt.

Instagram / @deadendaigallery

A reakciók azonban vegyesek, és nem mindenki véli úgy, hogy a mű szerzői jogokat sért vagy csalás. “Szeretem nézegetni, dekoratív. Valaki biztosan hajlandó lesz fizetni érte némi pénzt, gyanítom. De nekem más követelményeim vannak a művészettel szemben” – mondta Patricia Jansma műtárgyértékelő.

Forrás: luxurylaunches.com