Itt vagyok

,,Megyek előre, csinálom, amiben minden hitem” – Elyazgi Dénes

 

,,Legfontosabb számomra a siker. Az ember csak akkor tud fejlődni és tovább haladni az élet számos rögös és nehéz területein, hogyha sikerhez vezet minden egyes lépése, amit a célja érdekében megtesz.” Elyazgi Dénessel beszélgettünk.

Mesélj egy kicsit magadról – mikor és hogyan varázsolt el a kreatív videózás világa?  

Mint sokan másokat, engem is gyerekkorom óta érdekel mindenféle-fajta mozgóképes alkotás, és ezen belül mindig is a zenés videók látványa és mozgalmassága nyűgözött le leginkább. Miből is fakadhat nálam ez a szenvedély? Nehéz megfogalmaznom, de úgy érzem, egy ilyen mértékű alázat és vágy valami iránt zsigerből fakad. Gimnázium utolsó évében sikerült egy olyasfajta paródia videót készítenem a Szomszédok című, anno’ nagy sikert aratott sorozat egyik meghatározó jelentéből, ami néhány nap alatt több tízezres nézettséget generált az egyik videómegosztó oldalon. Akkor döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – emberekhez eljuttatni, általam készített vagy éppen közreműködésem során megalkotott, maradandó, kézzel nem fogható, de akár száz évnél is tovább nézhető mozgóképes alkotást. Azóta már számos kisfilm, kisebb-nagyobb reklámok és még több zenei videoklip elkészítésének a résztvevője lehettem. Főiskolás éveim alatt betekintést nyerhettem a rendezés, operatőrködés, forgatókönyvírás, vágás világába. Legfőképp a rendezés, asszisztencia érdekelt. Szeretek irányítani, tenni-venni a forgatásokon és emberek között lenni. Időközben hobbiszinten elkezdtem foglalkozni kisebb videók szerkesztésével, vágásával. Ez az irány olyannyira megtetszett, hogy manapság már főtevékenységgé nőtte ki magát nálam. Elsősorban itt szeretnék köszönetet mondani legjobb cimborámnak, Egri Zoltánnak, aki segített az alapokban kiigazodni és rálátást nyújtani erre a bonyolult és komoly logikát igénylő világra.

Mit szeretsz leginkább a munkádban és miből nyersz inspirációt a mindennapi munkádhoz?

Mindent, és ezt minden túlzás nélkül mondhatom! Azt szeretem és leginkább az inspirál, hogy a jó cél érdekében maradandót alkothatok. Kreatív lehetek abban, amit csinálok. Azt csinálom, amit szeretek, ami a hobbim és, ami a szakmám egyben. Mindennap úgy kelek fel, hogy ma is le szeretnék tenni valamit – ha csak egy parányi dolog is jut aznapra – az asztalra. Imádom a nyüzsgést, az emberekkel való együttműködést, hogy nemcsak egyedül, hanem többed magammal érhetünk el nem is akármilyen sikereket.

DSC02638

Sok ismert emberrel dolgoztál együtt. Vannak emlékezetes pillanatok? Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Ismét közhellyel kell éljek, mert minden egyes pillanat, amit ismert emberekkel tölthetek, az általuk nekem szánt és elkészítendő projektjeikkel foglalkozhatok, az mind emlékezetes. Rengeteg, a médiában, televízióban, zenei körökben ismert személlyel volt már alkalmam együtt dolgozni. Ami a legszebb, hogy sokakkal barátságot kötöttem az elmúlt évek során. Ha most felsorolnám mindegyikőjüket, akkor valószínű, hogy a kedves olvasók sokasága kattintana tovább egy másik oldalra. Ezért csak néhány büszkeségemet emelném ki, amiknek a megalkotásánál ott lehettem, akár vágástechnikámmal lendíthettem előrébb a produkció értékét, és egyben hozzásegíthettem az előadókat a még nagyobb nézőszám eléréséhez.

Ilyen például a 2018 áprilisában elhunyt svéd származású dj, Avicii, akinek két klipjében is produkciós asszisztensként dolgozhattam (Pure Grindig és a For A Better Day). Hálásan köszönöm Majoros Zsoltnak (Sunny Studio), akitől a felkérést kaptam. Magyarország egyik legszebb női hangjának, Radics Giginek segíthettem a Végtelen hajó c. videoklipjében rendezőasszisztensként. Az egyik leghallgatottabb mulatószene társvágójaként működhettem közre: Kis Grófo – #LÁVKÓMA. Az itthon nagy sikereket elért előadópáros több klipjét is én vághattam. Az egyik ilyen például: Rico x Miss Mood – Mágnes.

10. Rico x Miss Mood - Mágnes (Official Music Video)

Az egyik nagy kedvencem, ami hatalmas közönségsikert aratott, a BSW – GUCCI című videoklip, melynek vágásához is az én nevem fűződik.

09. BSW - GUCCI (Official Music Video)

Egy nagyon kedves dalhoz készített videoklip vágói kreditjét is én zsebelhettem be: Margaret Island feat. JumoDaddy – Járom Az Utadat.

Szeretném megemlíteni kedves barátomat is, Grósz Bencét (Lmen Prala), akinek aktívan hozzájárulunk munkásságához, hogy minél többen megismerjék és elismerjék, azt, amibe minden hitét beleveti. Utolsó, felkapott közös munkánk: Rizkay, Tibbah – Beatmaking 26. (közr. Lmen Prala).

07. Rizkay, Tibbah - Beatmaking 26. (közr. Lmen Prala)
Nagyon sok örömmel, rengeteg új ismeretséggel, baráttal, boldog perccel és néha nehéz, de annál inkább eredményes pillanattal lettem gazdagabb, hogy másfél évet eltölthettem a Holnap tali! című ifjúsági sorozatban. Itt utómunka-felelősként vehettem részt a gyártói folyamatban.

Hol képzeled el magad 5 év múlva?

Nehéz kérdés, már csak azért is, mert a “mi” szakmánk napról-napra hozhat új dolgokat, lehetőségeket. 5 év múlva szeretnék vezető lenni egy sikeres cégnél. Saját lakást, saját kocsit, gyerekeket, egy szép feleséget magam mellett tudni, de ki nincs hasonlóképp ezzel?! – viszont minden egyes munkámra tudok építkezni, de ha úgy alakul, akár rombolni is. Nem tudom mit hoz a holnap, főleg azt nem, hogy hol leszek, milyen lesz, kiket-miket nyerek, vagy veszítek el mire oda kerülök, hogy azt mondhassam: “Minden célomat elértem!”

,,Megyek előre, csinálom, amibe minden hitem, alázatom és energiám belerakom: a mozgóképkészítésbe.”

Mit adott neked Budapest?

Ha nem Budapesten élnék, biztos vagyok benne, hogy mindaz, amit most elmondhattam magamról csak némileg lenne igaz rám. Rengeteg vidékről származó barátom, munkatársam és kapcsolatom van. Sokan csak néhány éve költöztek Budapestre, sőt igazság szerint számottevően kevesebb törzsgyökeres budapesti munkakapcsolatom van. Ebből a tényből következtetek arra, hogy akik itthon nagy dolgokat szeretnének elérni, azoknak az első úti céljuk Budapestre vezet. Imádom Budapestet, a belváros – ahol jelenleg is élek – nyüzsgését, kiülős helyeit, bulikat, pubokat és éttermeit. A gyönyörű hídjainkról csodálkozva nézni a Duna hullámait, ahogy a pesti partól Budára pillantok, vele minden egyes részére és Budapest azon pontjaira, ahol még inkább egyre közelebb kerülhetek az ismeretségi körömhöz.