Itt vagyok

6 dolog, amit gyermekektől tanulhatunk

 

A gyerekek egészen másképp látják a világot, mint a felnőttek. Noha az idő múlásával sajnos elveszítjük bájos gyermeki tulajdonságainkat, sosincs késő tanulni tőlük.

Ezeket a dolgokat jó lenne újra megtanulnunk tőlük:

1. Élvezni a pillanatot

A gyerekek belemerülnek a dolgokba. Még az sem számít, hogy hasznos, vagy van-e éppen fontosabb. Próbáld ki te is! Tedd félre a teendők listáját, és csinálj valami olyat, amihez valóban kedved van.

2. Figyelni a részletekre

Csak megyünk az úton és tudomást sem veszünk a minket körülvevő apró dolgokról. Egy szép levél a járdán, egy furcsa alakú felhő, egy szembejövő színes ruházata. A gyerekek látják őket, mert újak nekik. Minket mi akadályoz meg abban, hogy újra felfedezzük őket?

3. A holnapi egy új nap!

“Mit csinálunk ma?” – a gyerekek napjai így indulnak. Nem foglalkoznak az előző nap bosszúságaival, csak a mának élnek. Te se rágódj sokáig a múlton, a honlap mindig újat hoz.

4. Sok-sok nevetés

Egy tanulmány szerint a gyerekek naponta 400-szor nevetnek, ehhez képest a felnőttek átlagosan 15-ször. Ez az arány aggasztó, ezért jegyezzük meg, hogy a nevetés egészséges! Tedd te is minél többször, meglátod, sokkal jobb lesz tőle a hangulatod.

5. Új dolgok kipróbálása

Valami új dologról van szó? Ilyenkor a gyerekek az első sorban állnak, miközben mi alig érdeklődünk. A tanulás nem csak a gyerekek számára fontos, a felnőtteknek is szüksége van rá.

6. Folytonos aggódás a külsőnk miatt

Egy felmérés során gyereket és felnőtteket kérdeztek meg, hogy mit változtatnának meg magukon. A felnőttek esztétikai szempontból közelítették meg egytől egyig a kérdést, például a hasukat, lábukat vagy orrukat változtatnák meg. Ezzel szemben a gyerekek gepárd lábakat akartak, hogy még gyorsabbak legyenek.

 

via Brigitte