Itt vagyok

Veleszületett rendellenesség – Rémes gyermeki éveket, nehéz felnőttkort és zsenialitást is okozhat

Nem tudsz megülni a fenekeden, neked mindig csinálnod kell valamit, de a legtöbbet sosem fejezed be.” Amennyiben te is kaptál már hasonló jellemzést, feltehetően hiperaktív és/vagy mellé figyelem zavaros felnőtt vagy. Az ADHD azonban a mai rohanó, nagy teljesítőképességet elváró világunkban bizony egyáltalán nem hátrány, sőt!

Az idegrendszer fejlődési zavara okozhat figyelemzavart (a fókusz fenntartásának, megfelelő váltásának problémáját), nem megfelelő érzelmi- és hangulati szabályozást, valamint egyes végrehajtó funkciók (munkamemória, válaszgátlás, időbeosztás, rugalmasság) zavarával.

Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, több gyermeket érint, mint hinnéd– akiknél az ADHD 30-70 százalékban felnőttkorban is fennáll -,de korai felismerésével és kezelésével nagyban csökkenthető. Ez elsődlegesen a tanulás szempontjából lesz nagyon fontos, hiszen egy hiperaktív gyermek alapesetben képtelen nyugodtan végig ülni egy tanórát. Jobb esetben valamilyen pótcselekvésbe kezd – ceruzarágcsálás, rajzolgatás, lábmozgatás -, rosszabb esetben beszélget, feláll, zavarja az órát.

Kisgyermekkorban úgynevezett idegrendszerérlelő tornával lehet fejleszteni a figyelmet, a hiperaktivitás azonban megmarad, bár a kor előrehaladtával tünetei enyhülhetnek.

kep6

Sikeres hírességek és művészek, akik felnőttkori ADHD-val élnek, éltek

  • Jim Carry – Saját bevallása szerint a hiperaktivitása miatt kezdett gyakorta vicces grimaszokat vágni a barátai társaságában, ami végül karrierjéhez vezetettkep66