Itt vagyok

Születésnapos az F-1 cézár

 

Egészen pontosan 84 évvel ezelőtt, 1930. október 28-án született az angliai Ipswitchben az az apró termetű, bubifrizurás üzletember, aki rövid idő alatt a motorsportok királykategóriájának legfontosabb emberévé vált.

A Forma-1 fura ura, Bernard Charles “Bernie” Ecclestone korán otthagyta az iskolát, hogy egy helyi gázüzemben dolgozzék. Ez fordulópontot jelentett az életében: itt fertőzte meg őt a benzingőz. Később használt motorokkal és alkatrészekkel kereskedett, ami egyre jövedelmezőbbé vált. És tudjuk, ha egy üzlet beindul…

Bernie barátjával saját kereskedést alapított, majd innen egyenes út vezetett az autóversenyzés felé. Azonban egy sajnálatos balesetet követően Ecclestone úgy gondolta, inkább menedzserként folytatja. Saját csapata, a Brabham Nelson Piquet versenyzővel két egyéni világbajnoki címet is bezsebelt. Ám idővel Bernie-nek egyre kevesebb ideje maradt az istállóra: mind nagyobb és nagyobb szeletet kapott a Forma-1 üzleti tortájából. Legnagyobb húzása az volt, amikor óriási kockázatot vállalva átvette a sportág kereskedelmi és tévés jogainak értékesítését – döntése azonban helyesnek bizonyult: az F-1 aranybányává vált, Ecclestone pedig az autóverseny-sorozat cézárává.

Michael_Schumacher_Bernie_Ecclestone_September_1991